Monilla suomalaisilla ensimmäinen vedonlyönti on aikoinaan tapahtunut vakiota pelaamalla. Vakioveikkaaminen onkin ollut Suomessa pitkään suosittua ja se on tarjonnut monille viihdettä ja jännitystä. Vakioveikkaus alkoi Suomessa jo 1940-luvulla ja se onkin toiminut pelimonopolin alla. Nykyisin vedonlyöntisivustot tarjoavat samankaltaista vedonlyöntiä, joskaan ei aivan samanlaista.

Mitä on vakioveikkaus?

Vakioveikkaus on Veikkauksen peli, jossa pelaajien pitää veikata 6–18 eri kohteen voittajia. Vain varsinainen peliaika otetaan otteluista huomioon, eli jos voittaja selvisi vasta jatkoajalla, sitä ei oteta huomioon. Voittajan sijaan voi veikata myös tasapeliä, vaihtoehdot ovat siis 1 (kotivoitto), x (tasapeli) ja 2 (vierasvoitto).

Vakiossa voittoluokat riippuvat kohdemääristä ja rivin osumamäärä vaikuttaa puolestaan voitto-osuuksiin. Nykyisin Vakion rivihinta on 0,10–0,25 € riippuen pelistä. Suosittuja urheilulajeja Vakiossa on esimerkiksi koripallo, jalkapallo sekä jääkiekko. Koripallon suosiota on viime vuosina pönkittänyt maailmalla hyvin menestyneet suomalaiset, kuten Lauri Markkanen ja Petteri Koponen. Jokainen löytää varmasti itselle mielenkiintoisen lajin, lajien kirjoon mahtuu myös yksilöurheilua, eSports-pelejä sekä F1.

Pelattaessa 13 kohdetta, 10 oikein arvattua lopputulosta muodostaa ensimmäisen voittoluokan. Kohteitten veikkaaminen voi jostakin tuntua etukäteen helpolta, mutta todellisuudessa kaikkien 13 oikein saamisen todennäköisyys on yhden suhde 1,5 miljoonaan. Palautusprosentti Vakiossa on kuitenkin melko hyvä, 65 %.

Moniin muihin vedonlyöntilajeihin verrattuna Vakiossa on melko matalat panokset. Vedonlyöjä saa kuitenkin halutessaan sijoitettua kuponkiinsa vaikka kymmeniä euroja, vaikka yksi rivi kustantaakin siis vain 0,10 – 0,25 €. Kaikki on lopulta kiinni pelaajan omista valinnoista.

Vakio 1

Yksi peli on menestynyt Veikkauksen suosituimpien pelien listalla jo pitkään, pidempään kuin Lottokin. Kyseessä on Vakio 1, joka on loton tapaan kuulunut monessa perheessä lauantain ohjelmaan. Vakio 1 onkin viikon pääpeli, jonka kohdevalikoima on tyypillisesti jalkapalloa ja varsinkin Englannin Valioliigaa ja alempia sarjatasoja, maajoukkuepelejä sekä FA Cupin otteluita. Jos Englannin liigat ovat sarjatauolla, monet kohteet ovat kotimaan tai ulkomaiden jalkapallosta.

Kun hyödynnät vakiovihjeitä, kannattaa aina koittaa luottaa vihjeenlaatijan kokemukseen Valioliigasta ja Englannin alemmista sarjatasoista. Vakioveikkaamisesta tekee mielenkiintoisen se, että siinä pelataan käytännössä muita vedonlyöjiä vastaan, eikä niinkään vedonlyöntiyhtiötä vastaan. Tämän vuoksi vakiovihjeet on hyvä lukea pohtien, miten voit hyödyntää niitä muita vedonlyöjiä vastaan.

Älä kuvittele, että olet ainoa, joka hyödyntää vakiovihjeitä, ne kiinnostavat joka viikko hyvin montaa vedonlyöjää. Vakiovinkeissä paneudutaan kesäisin paljon Suomen Veikkausliigaan, mutta muutoin keskitytään lähinnä Englannin liigoihin. Toisin kuin esimerkiksi toisessa suositussa vedonlyöntimuodossa Pitkävedossa, Vakiossa kohteiden peliprosentit määräytyvät sen pohjalta, miten muut vedonlyöjät panostavat. Peliprosenteista seuraavassa osiossa lisää.

Vinkkejä Vakioveikkaukseen

Vedonlyöjän tavoitteena Vakioveikkauksessa on tietysti arvata mahdollisimman kohdetta oikein. Veikkaajalla on nykyisin käytettävissään hyvin paljon tietoa kohteista etukäteen ja tätä tietoa kannattaa käyttää hyväkseen. Mitä paremmin tunnet kohteen, joukkueet ja pelaajat, sitä paremmin todennäköisesti voit onnistua. Aina tulee toki myös yllätyksiä, ja se onkin pelin suola.

Voit hyödyntää veikkauksissa myös bookkereiden kertoimia kohteisiin. Vedonlyöntisivustot käyttävät paljon paukkuja analysoidakseen ottelujen voimatasapainoja ja mahdollisia lopputuloksia. Voit siis hyvinkin käyttää niitä osviittana. Tarkastele myös peliprosentteja, koska niiden avulla näet, miten muut pelaajat ovat kohdetta pelanneet. Tällöin voi tehdä havaintoja esimerkiksi ylipelatuista kohteista.

Jos siis haluat pelata Vakiota kuin ammattilainen, voit tehdä vertailua Veikkauksen ilmoittamien peliprosenttien ja vedonlyöntiyhtiöiden kertoimien välillä. Mikäli vedonlyöntiyhtiöiden kertoimissa (eli toisin päin käännettynä todennäköisyysprosenteissa) ja pelaajien peliprosenteissa on suuria eroja, voit hyvinkin havaita isoja mahdollisuuksia. Tällaisen havainnon tehtyäsi voit pohtia, mistä ero johtuu. Onko veikkaajat vai vedonlyöntiyhtiö jättänyt esimerkiksi huomioimatta jonkin tärkeän seikan ottelun lopputuloksen kannalta?

Näin pelaat Vakiota

Valitettavasti monelle suomalaiselle on jäänyt sellainen kuva, että Vakiorivin ja kupongin täyttäminen on jotenkin vaikeaa. Se varmaankin johtunee siitä, että esimerkiksi kioskeissa on paljon erilaisia kuponkeja, kupongeissa fonttikoko on hyvin pieni ja jotkut termit voivat olla uusille pelaajille tuntemattomia.

Todellisuudessa Vakiossa veikkaaminen on kuitenkin hyvin yksinkertaista. Valitset kohteisiin vain kotivoiton, tasapelin tai vierasvoiton. Kuten yläpuolella kerrottiin, kannattaa omissa veikkauksissa ottaa huomioon peliprosentit ja pelata mieluummin alipelattuja kuin ylipelattuja merkkejä. Osa vedonlyöjistä näkee Vakion vain hupina, joten he tekevät usein myös tyhmiä virheitä veikkauksissaan. Vedonlyöjän on hyvä aina ottaa huomioon kohteiden voimasuhteet ja todennäköisyydet.

Oma kuponki kannattaa käydä viemässä (tai täyttää netissä) periaatteessa mahdollisimman myöhään. Näin voit hyödyntää vielä viimeisimmät peliprosentit. Vakiossa ei siis kannata veikata vain todennäköisyyksien pohjalta, vaan veikkauksissaan tulisi aina ottaa huomioon myös muiden pelaajien panostaminen.

Huomioi nämä mahdollisuudet

Vedonlyöjät voivat ottaa Vakioveikkauksessa monta yksittäistä asiaa huomioon. Tässä esimerkiksi joitakin hyödyllisiä vinkkejä:

  • Jos suosikkijoukkueet pärjäävät hyvin kierroksella, johtaa se normaalisti pieneen päävoittoon. Toisaalta iso joukko vedonlyöjiä tarkoittaa puolestaan suurempaa panostusmäärää kohteessa sekä jaettavia voittoja.
  • Tasapelin mahdollisuus kasvaa, kun ottelu on vähämaalinen.
  • Voit ottaa Vakion vain viihteenä, tai sitten hyödyntää veikkauksissa strategioita ja panostaa taustatietojen hankkimiseen. Pääasia, että itse nautit.
  • Hyödynnä vakiovihjeitä ja ota huomioon alipelatut ja ylipelatut kohteet, kuten myös peliprosentit.

Voit myös käyttää haravaa, mutta se asiantuntijat eivät suosittele sitä. Haravalla mahdollisuus voittoon on melko pieni, vaikka sillä saakin enemmän merkkejä. Sen sijaan järjestelmäkuponki voi olla viisas valinta sen hinnan ja voittomahdollisuuksien perusteella.

Porukkapelaaminen

Voit pelata Vakiota myös kimpassa. Jos pelaat yksin, voi pelikassasi kuihtua vauhdilla, koska väkisin joukkoon mahtuu myös huteja. Osa pelaajista käyttää myös haravoita, mutta asiantuntijoiden mukaan niistä ei ole hyötyä. Porukkapelaaminen onkin usein suositeltu vaihtoehto madaltaa Vakion varianssia eli pienentää riskiä.

Porukassa pelaaminen onkin hyvin suosittua Vakioveikkaamisessa. Ei myöskään haittaa, jos et saa ystävistäsi ryhmää kokoon, voit myös perustaa tai liittyä muiden ryhmiin Veikkauksen sivustolla. Parhaimmillaan oman ryhmän kanssa voi kuitenkin vaihtaa ajatuksia eri kohteista ja yhdessä löytää parhaat mahdollisuudet.

Haravalla pelaaminen

Vaikkakin osa asiantuntijoista suhtautuu negatiivisesti Vakion pelaamiseen haravalla, myös puolesta puhujia riittää. Haravajärjestelmä tarkoittaa siis järjestelmäpelaamista, mutta niin, että haravajärjestelmä ei ole täydellistä. Harava viittaa siis siihen, että järjestelmään on otettu vain tietty rivimäärä vastaavasta täydellisestä järjestelmästä.

Osa riveistä ei siis tule mukaan. Harava poimii rivit määritetyn kaavion perusteella. Siinä kun täydellinen järjestelmä sisältäisi 81 riviä, niin harava 0 + 4 sisältää vain yhdeksän riviä.

Kannattaa myös huomioida, että vaikka haravalla pelaava vedonlyöjä löytäisi kaikki oikeat merkit kupongistaan, haravajärjestelmä ei takaa täyspottia. Tällöin on kyllä mahdollisuus täysosumaan ja myös pienemmät voitot ovat taattuja. Veikkaus on kertonut haravaan kuuluvista riveistä omilla kotisivuillaan. Tositteelta ei voi nähdä haravan tarkkaa voittotulosta.

Vakio ei ole vain jalkapalloa

Monille Vakioveikkaus on yhtä kuin jalkapallon vedonlyöntiä, mutta Vakioon kuuluu kyllä muitakin lajeja. Joka tapauksessa lauantain Valioliiga ja Englannin alemmat sarjatasot tarjoavat paljon viidettä veikkaajille. Valioliiga on muutenkin paljon seurattu ja hyvin tunnettu sarja, joten Vakiossa hyödynnettävää tietoa on monilla jo valmiiksi käytössään. Myös suomalaiset pelaajat, kuten Teemu Pukki, ovat nostaneet Englannin sarjoihin kohdistuvaa mielenkiintoa Suomessa.

Toisaalta vaikka Valioliigaa olisi seurannut jo monta vuotta, ei se tee Vakioveikkaamisesta helppoa ja yksinkertaista. Moni yllättyykin, miten vaikeaa voittojen saaminen Vakioveikkauksessa on.

Aina ei kuitenkaan tarvitse keskittyä vain Englannin liigoihin, sillä rinnalle on tullut myös muita suosiota saaneita vakioita. Yksi näistä on esimerkiksi sunnuntain Serie A-pelit Italiasta. Omaan pelaamiseen saa uutta intoa, kun uutta pelattavaa on eri päiville tarjolla.

Eikä Vakiossa tarvitse pelata vain jalkapallon kohteita, vaan tarjolla on esimerkiksi myös formulaa ja koripalloa. Myös eSports on löytänyt tiensä Vakioon, jota kautta Vakio löytänee myös aivan uutta kohderyhmää nuorista aikuisista. Suomi on tietysti jääkiekkomaa, joten tarjolla on myös kiekkovakio.

Kiekkovakiossa keskitytään kotimaiseen Liigaan ja Mestikseen, joten joukkueet ja pelaajat ovat jo monille vedonlyöjille tuttuja. Moni tekee sen virheen, että pelaa oman suosikkijoukkueen voiton puolesta, oli tilanne mikä tahansa. Tämä on tietenkin inhimillistä, mutta strategiana se on varsin huono.

Suurseurat voittavat kotonaan

Vedonlyöjän kannattaa tutkia kohteita ennen veikkaamista Vakiossa ja rakentaa rivi todennäköisyydet mielessään. Ei ole hyvä strategia valita kaikkia eniten pelattuja kohteita, se johtaa nopeasti pelirahojen loppumiseen.

Vakiossa ei ole viisasta hakea aktiivisesti suursuosikkien tappiota. Ei ole täysin poikkeuksellista, että Valioliigassa parhaat seurat pelaavat koko sarjakauden tappioitta kotinurmellaan, häviten ehkä pari ottelua kotonaan jollekin toiselle suurseuralle.

Todennäköisyys hävitä rahansa siis pelaamalla mahtiseuran kotitappion puolesta on melko suuri. Voi olla ihan viisasta jättää parhaat joukkueet varmoiksi kotikentällään, vaikka ne olisivat ylipelattuja. Tasapeli on tällaisessa tilanteessa riittävä yllätys, jos haet riskillä voittoa.

Ohipelien mahdollisuudet

Normaalisti Championshipin kotisuosikit vastaavat Vakion parhaista ohipeleistä. Jalkapallon aktiiviset seuraajat tietävät, että Championship on sarjana hyvin tasainen. Sarjassa on harvoin otteluita, että kotonaan pelaava joukkue olisi selvästi yli 50 prosentin suosikki.

Championshipissä parhaatkin joukkueet taipuvat tappioihin ja raskaan otteluohjelman ja loukkaantumisten vuoksi tulee niin ikään lisää yllätyksiä. On ihan viisasta ohittaa ylipelattu kotijoukkue ja luottaa todennäköisyyksiin. Tämä näkyy todennäköisesti pelibudjetissasi positiivisesti.

Yhteenveto Vakiovihjeistä

Vakioveikkaus on tarjonnut suomalaisille viihdettä ja jännitettävää jo 1940 vuodesta lähtien ja se onkin Veikkauksen vanhin peli. Vakioveikkaus voi vaikuttaa helpolta peliltä, mutta voittaminen siinä on moneen muuhun vedonlyöntiin verrattuna vaikeaa.

Pelaaja voi hyödyntää Vakioveikkaamisessa erilaisia strategioita sekä esimerkiksi haravaa ja järjestelmää. Tässä pelissä ratkaisee kuitenkin paljon peliprosentit ja Vakiota pelataan, vedonlyöntitoimiston sijaan, muita pelaajia vastaan.

Monelle Vakioveikkaus liittyy vain Englannin jalkapalloseuroihin, tai maksimissaan jalkapalloon. Vakiosta löytyy kuitenkin kohteita monista muistakin lajeista, kuten koripallosta, jalkapallosta, jääkiekosta sekä formuloista. Nykyisin netissä on tietoa eri lajeista hyvin paljon, ja tuota tietoa kannattaakin hyödyntää mahdollisimman paljon omissa veikkauksissaan.

Edellinen artikkeliMainoskynillä loistavaa näkyvyyttä yritykselle
Seuraava artikkeliMLB vihjeet