MLB vihjeet

Baseball ei ole noussut Suomessa suureen suosioon, mitä selittänee jo sekin, että meillä on ihan oma lajimme pesäpallo. Mutta kuten myös amerikkalaisen jalkapallon kohdalla, myös baseball on haalinut omat faninsa myös täältä kylmästä pohjolasta. Baseball on myös melko suosittu vedonlyöntilaji, joten on aika käydä läpi parhaita vedonlyöntivinkkejä lajiin. Keskitymme tietysti MLB-sarjaan eli kovimpaan Baseball-sarjaan maailmassa.

Major League Baseball (MLB)

Pohjoisamerikkalainen baseball-sarja MLB (Major League Baseaball) on heittämällä maailman kovatasoisin baseball-sarja. Kaksi liigaa, eli American League (AL) sekä National League (NL) yhdessä muodostavat MLB-sarjan. Molempiin liigoihin osallistuu 15 joukkuetta.

MLB:llä on yllättävän pitkät juuret. NL perustettiin 1876, NL 1901 ja MLB heti perään vuonna 1903. Pääsarjan lisäksi MLB alla toimii myös 256 farmijoukkueen muodostama Minor League Baseball-sarja.

Pääasiassa MLB:tä pelataan Yhdysvalloissa, sillä 30 joukkueesta vain yksi pelaa Yhdysvaltoin ulkopuolella, Kanadassa. MLB:ssä pelataan kauden aikana varsin paljon, 162 ottelua. Molemmista liigoista 5 joukkuetta pääsee jatkamaan lopputurnaukseen. Kausi huipentuu World Series -finaaleihin, joissa liigamestarit ottavat mittaa toisistaan.

Termit haltuun

Jotta voit menestyä MLB-vedonlyönnissä, on sinun tunnettava edes joitakin perustermejä lajista. Myös MLB-vedonlyöntiin pätee se, että mitä paremmin tunnet lajia, joukkueita ja pelaajia, sitä valistuneempia vetoja osaat tehdä. Myös vedonlyöntivinkeistä on hyötyä sekä uusille että pidempiaikaisille veikkaajille.

Syöttäjä, eli pitcher, on keskeisessä asemassa baseballissa ja se, miten hyvin hän onnistuu pelissä, määrittelee paljon myös koko joukkueen menestystä. Yhdestä miehestä tämä ei kuitenkaan ole kiinni, sillä hänen apunaan on myös niin sanotut relief-pitcherit. Mikäli syöttäjällä ei lähde peli kulkemaan, tulee relief-pitcherit kehiin. Käytännössä aloittavan pitcherin tarkoitus on hoitaa 6–8 vuoroparia.

Jos olet aikeissa lyödä vetoa MLB-ottelusta, kannattaakin kiinnittää huomiota syöttäjien tilastoihin, joista löytyykin amerikkalaiseen tyyliin varsin paljon dataa. Kannattaa perehtyä esimerkiksi syöttäjän voittoihin ja tappioihin sekä kokonaan syötettyjen ottelujen määrään.

Yksi avainmittari on earned run average. Se tarkoittaa kuinka monta juoksua 9 vuoroparia kohden syöttäjä ”päästää”. Toinen keskeinen mittari on myös walks plus hits per inning pitched. Englanninkielinen termi kuulostaa ehkä hankalalta, mutta käytännössä se tarkoittaa, että kuinka paljon vapaataipalia ja hittejä pitcheri antaa per yksi vuoro. Tässä termi inning pitched viittaa siis syötettyihin vuoroihin ja walks puolestaan viittaa vapaataipalien määrään.

Myös termin Strike out ymmärtämisestä on apua syöttäjien analysoinnissa. Se käytännössä tarkoittaa, että miten usein pitcheri onnistuu polttamaan lyöjän kotipesään. Tämä ilmaistaan usein prosentteina, joka on hyödyllisempi tapa tilastoida asia.

Lyöjät eli sisäkenttien pelaajat

Kaikki ei ole tietystikään kiinni vain syöttäjistä, vaan myös lyöjillä on suuri merkitys pelin loppulukemien kannalta. Baseballissa syöttäjät eivät vippaa palloa vain kolmen metrin korkeuteen (kuten pesäpallossa) vaan heittävät sen niin kovaa kohti pelaajaa ja siepparia, kuin vain jaksavat. Mitä kovempaa heitto lähtee, sitä vaikeampaa pelaajan on luonnollisesti saada halutunlaista osumaa.

Yhdeksän pelaajaa on yhdessä lyöntivuorossa ja esimerkiksi näiden pelaajien järjestystä ei voi muuttaa pelin aikana. Tilastoissa kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea kunnarien määrään, tuotuihin juoksuihin ja lyötyihin juoksuihin. Mutta tilastoja on tarjolla käytännössä niin paljon, että harva kovempikaan lajin ystävä jaksaa käydä niistä kaikkia läpi.

Batting average esimerkiksi kertoo, miten suurella todennäköisyydellä lyöjä osuu syötettävään palloon lainkaan. Erikseen on tilastoitu sellaiset osumat palloon, ettei kopparit saaneet palloa kiinni tai ehtineet ennen lyöjän juoksemista ykköspesälle heittää palloa sinne.

9 pelaajaa ja vaihdot

Jokaisen joukkueen avauskoko koostuu 8 lyöjästä ja yhdestä syöttäjästä, yhteensä siis yhdeksästä pelaajasta. Jokainen pelaaja on mahdollista vaihtaa kesken pelin, ja monista muista lajeista poiketen, vaihtojen määrää ei ole rajoitettu. Se on kuitenkin rajattu, että kertaalleen jo vaihdettua pelaajaa ei voittaa takaisin pelikentälle.

On myös hyvä tietää, että NL- ja AL-liigoissa on hieman eri käytänteet syöttäjän lyöntivuorosta. Käytännössä NL:ssä (National Leaguessa) syöttäjän pitää sisävuorolla ollessaan lyödä. AL:ssä taas on mahdollista nimetä erikoislyöjä (designated hitter) korvamaan syöttäjä hänen lyöntivuorollaan. Erikoislyöjä ei saa osallistua ulkopeliin, mutta hän tuo mielenkiintoisen mausteen sisävuoroihin.

Kaikki lyöjät osallistuvat (erikoislyöjää lukuun ottamatta) ulkokentän tehtäviin ulkovuorolla, syöttäjän syöttäessä koko heittovuoron. Vaikkakin kentällä on vain yksi syöttäjä, mutta kahdeksan lyöjää, joukkueeseen saattaa silti kuulua enemmän syöttäjiä.

Baseballin ulkopeli

Myös ulkopeli eroaa pesäpallon ulkopelistä, joskin myös vastaavan kaltaisia tehtäviä on. Sieppari, eli catcheri, on sijoittunut lyöjän taakse, ja hänen tehtävänänsä on ottaa syöttäjän heittämät pallot kiinni (ellei lyöjä onnistu osumaan). Hänen tehtävä on siis yrittää polttaa etenijät. Voisi kuvitella, että siepparin tehtävä on helppo, mutta se vaatii erinomaisia reaktioaikoja ja kroppakin on vaikeasta asennosta johtuen tiukilla.

Kentällä on myös vastaavan kaltaiset pesävahdit, kuin pesäpallossa ja myös baseballissa heitä on kolme. Lisäksi etukentältä löytyy etukoppari, jonka tehtävä on yrittää estää lyönnit pesien välistä.  

Takakentällä toimii kolme takakopparia, joiden on oltava hyväkuntoisia, sillä juoksettavaa voi yhden ulkopelivuoron aikana tulla paljonkin. Takakopparit siis juoksevat koppeja takakentälle lyödyistä palloista ja heittävät niitä vauhdilla kohti etukentän pesiä.

Kiinnitä näihin huomiota

Maalaisjärkikin jo auttaa kertomaan, minkä joukkueiden puolesta kannattaa lyödä vetoa. Vaikkakin syöttäjän rooli baseballissa on iso, kannattaa vedonlyönnissä suosio myös joukkueita, jolta löytyy hyviä lyöjiä.

Yläpuolella on kerrottu lyöntitilastoista, joita kannattaa siis tutkia ennen vedon asettamista. On selvää, että henkilö, joka on onnistunut kotiuttamaan aiemmissa peleissä paljon pelaajia, onnistuu siinä todennäköisesti hyvin myös tulevaisuudessa. Tämä on tuttua myös kotimaan pesäpallosta, jossa niin ikään on ollut pelaajalegendoja kuten Asko Tuhkanen. Tarkempaan vedonlyöntiä pohtivat ottavat huomioon jopa syöttäjien kätisyyden, koska silläkin on vaikutusta palloon osumisessa.

Tilastoissa kannattaa eniten kiinnittää huomiota viimeaikaisiin edesottamuksiin, sillä hyvä vire voi kadota pitkän kauden aikana. Baseballissa on yllättävän vähän merkitystä sillä, pelataanko ottelu kotona vai vieraissa, joten sen varaan omaa vetoa ei yleensä kannata asettaa.

Baseballin under/over-vedot

Voit lyödä MLB:ssä vetoa myös joukkueiden juoksumääristä sekä kokonaisjuoksumäärästä. Muistakin lajeista tutut under/over-vedot ovatkin suosittuja myös baseballissa. Näistä kohteista voi usein löytää myös houkuttelevan suuria kertoimia ja siten erinomaisia tilaisuuksia kaikille vedonlyöjille.

Jälleen kerran, voin painottaa sitä, että syöttäjillä on suuri merkitys tässä lajissa ja myös under/over-vedoissa. Juoksumäärissä näkyy heti se, millaisella pelipäällä syöttäjät ovat olleet. Jos syöttäjälle ei sattunut niin sanotusti paras päivä, juoksuja tulee liukuhihnalla. Tämä voi tarjota kuitenkin vedonlyöjälle makoisia kertoimia.

Juoksumääriin vaikuttaa myös pelipaikka, eli itse stadion muotoineen ja olosuhteineen. Tämä tekijä ei tosin ole kertoimenlaskijoilta pimennossa, joten vedonlyöjälle avautuu tästä harvemmin poikkeuksellisen hyviä mahdollisuuksia. Veikkaajan on kuitenkin hyvä tietää tämä, jotta osaa ottaa asian huomioon omissa veikkauksissaan.

Myös vaihtosyöttäjillä on usein iso merkitys juoksumääriin. Varsinkin joillakin pienemmillä seuroilla vaihtosyöttäjät voivat olla kohtuuttoman huonoja. Kun sitten tällainen vaihtosyöttäjä otetaan kentälle, se ei normaalisti jää näkymättä juoksujen määrässä. Tästä syystä lopussa voi tulla paljon juoksuja, mikä on hyvä huomioida ainakin live-vedoissa.

Väsyykö syöttäjä?

Mikäli osallistut MLB:n live-vedonlyöntiin, kannattaa kiinnittää huomiota syöttäjän heittojen määrään pelissä (pitch count). Vaikka pelaajat ovatkin rautaisessa kunnossa, myös jatkuvasti heittävä syöttäjä väsyy usein pelin edetessä. Näin käy myös sarjan huippuheittäjille.

Jotkin vedonlyöjät pitävät sadan syötön määrää tiettynä rajapisteenä. Kun määrä lähenee tätä, moni alkaa syöttämään huonommin kuin pelin alussa, mikä puolestaan johtaa syöttäjän vaihtamiseen. Tässä piilee iso riski, sillä osa vaihtosyöttäjistä, kuten yllä kerrottiin, voivat olla huomattavasti aloittavaa syöttäjää huonompia.

Tämä voikin tarjota hyviä kertoimia ja mahdollisuuksia live-vedoissa, kun tilanne muuttuu pelissä nopeasti. Tämä on yksi tapa, millä tavalla ottelua seuraamalla voit tehdä valistuneempia vetoja.

Ole kärsivällinen vedoissasi

MLB ja baseball ylipäätään jakavat paljon ihmisten mielipiteitä. Pelin rytmi on sellainen, että se on monen suomalaisen mielestä kohtalaisen tylsää seurattavaa. Mutta myös lajin puolesta puhujia riittää niin vedonlyöjissä kuin muissakin lajia seuraavissa.

Yleisesti ottaen missään lajissa ei kannata aloittaa lyömään vetoa, ennen kuin on edes vähän kartalla siitä, mistä lajissa on kyse. Tämä pätee myös baseballiin, joka eroaa monelta tekijältään paljon myös kotimaamme pesäpallosta. Opettele edes tärkeimmät käsitteet, kuten koppi, palo, sieppari ja vuoroparit jotta osaat tulkita tilastoja ja siten lyödä sisään valistuneempia vetoja.

Myös MLB-vedonlyönnissä on hyvä seurata, mitä ammattilaiset tekevät. Matkimalla pääsee vähintäänkin hyvään alkuun. Netissä on tarjolla myös paljon maksuttomia vihjeitä, joita voi hyödyntää. Lopulta on hyvä muodostaa jonkinlainen vedonlyöntistrategia, mutta alkuun on parempi kiinnittää huomiota vain yksittäisiin peliin.

Vedot pitäisi aina pystyä perustelemaan jotenkin järjelläkin. Vetoja ei siis kannattaisi laittaa sisään vain tunnepohjalta. Moni vedonlyöjähän esimerkiksi pelaa usein oman kotikaupunkinsa joukkueen puolesta, mikä voi olla vedonlyönnissä menestymisen kannalta typerää, pitipä omasta suosikkijoukkueestaan miten paljon tahansa. Pidä huolta myös pelikassasta, äläkä anna pelaamisen vaikuttaa esimeriksi yöuniisi.

Baseball-ottelu ei voi päättyä tasan

Baseballissa ei koskaan tule tasapeliä – jompikumpi joukkue voittaa aina lopulta. Pelissä pelataan 9 vuoroparia, ja jos tilanne on lopuksi tasan, pelataan lisää vuoropareja. Vuoropareja pelataan niin kauan, että toinen joukkue voittaa. Tämä vaikuttaakin paljon myös vedonlyöntiin, sillä voit veikata vain jommankumman voittoa (et tasapeliä).

Baseballissa voi olla viisasta käyttää useampaa bookkeria ja kerroinvertailua, tällä tavoin voit päästä käsiksi huomattavan korkeisiin palautusprosentteihin. Vaivaa näkemällä voi siis löytää ylikertoimia ja tilastoja kannattaa hyödyntää omissa analyyseissään.

Kuten tällä sivulla on aiemmin kerrottu, syöttäjillä on poikkeuksellisen suuri merkitys pelien lopputuloksiin tässä lajissa. Onkin ihan hyvä keino lähteä valitsemaan kohteita perustuen joukkueiden syöttäjiin. Ennen kuin laitat vedon sisään, kannattaa ottaa huomioon joukkueiden keskinäiset pelit, joukkueiden viimeaikaiset edesottamukset, loukkaantumiset sekä joukkueiden sijoitus sarjataulukossa.

Ylikertoimet ja panostaminen

Vedonlyönti ei ole helppoa baseballissakaan, joten joudut ottamaan paljon taustatietoja huomioon, ellet sitten laita vetoja sisään fiilispohjalla ja/tai tuurilla. On hyvä käydä lukemassa myös muiden vedonlyöjien mietteitä netistä sekä hyödyntää vähintään asiantuntijoiden ilmaiset vetovihjeet.

Baseball on mielenkiintoinen vedonlyöntilaji, vaikkei laji Suomessa suuressa suosiossa olekaan. Voit myös aloittaa pelaamalla aina suosikkien puolesta, mutta tällöin menettää kaikki parhaimmat kertoimet. Otteluista MLB-sarjassa riittää, joten myös vedonlyöjillä riittää tekemistä sarjan ollessa käynnissä.

Kuten aina vedonlyönnissä, pelaajan lopullinen tavoite on oppia löytämään ylikertoimia ja voittaa pelaamalla niitä kohteita. Jos tässä epäonnistuu, bookkereilla on aina etu puolellaan. Myös panostuksessa pitää oppia ottamaan sopivan kokoisia riskejä, jotka sopivat myös omaan pelikassaan.

Mistä MLB sai alkunsa?

Major League Baseball on ollut joka tapauksessa voimissaan jo vähintään 100 vuotta, vaikka sen aloitusajankohdasta löytyykin useampaa mielipidettä. Joidenkin mielestä sarja starttasi AL:n ja NL:n voimin siis vuonna 1903, kun taas joidenkin mielestä alkuna voidaan pitää NL:n käynnistymistä vuonna 1876. Joidenkin mielestä sarja alkoi jo 1869, kun ensimmäinen ammattilaisjoukkue kerättiin kasaan.

Sarjan tilastoista löytyy myös aiempien liigojen tietoja ja tuloksia, näitä ovat:

 • American Association
 • Union Association
 • Plaeyers League
 • Minor League
 • Federal League

Baseball kasvoi Yhdysvalloissa suureksi lajiksi 1860-luvulla ja silloin perustettiin myös NABBP, eli The National Association of Base Ball Players -yhdistys. Se ennätti toimia 12 vuotta ja keräsi kokoon noin 400 seuraa. Tällöin monet joukkueet pelasivat Yhdysvaltoin koillisosassa.

National Association of Professional Base Ball Players laitettiin kokoon 1870-luvun alussa ja joidenkin mielestä se oli alku Major Leaguelle. Yhdistys ei saanut lopulta juurikaan jäseniltään tukea, ja 1870-luvun syntyi, vieläkin voimissaan oleva, National League of Professional Base Ball Clubs.

Tällöin seuroille tuli lisää päätäntävaltaa ja ne pystyivät hallitsemaan paremmin myös pelaajien sopimuksia. Toisaalta seuroille tuli myös velvollisuuksia, kuten pelata sarjakausi kauden päättymiseen saakka tosissaan. Tämä vaatimus esitettiin sen vuoksi, että aiemmin jotkin seurat olivat mestaruuden jo karattua alkaneet luovuttamaan pelejä. Veikkaamistakin yritettiin vähentää, koska silloin ajateltiin, että vedonlyönti asetti lopputulosten oikeellisuuden epäselväksi.

NL ja AL

National Leaguen alku ei ollut mitenkään ruusuinen. Esimerkiksi muut liigat pitivät sen varpaillaan syytöksillään ja myös pelaajilta tuli sopimusehdoista eripuraa. Pelaajat eivät nimittäin voineet vaihtaa seuraa kovin helposti.

NL:n vaikeuksien vuoksi muita liigoja perustettiinkin tiuhaan, mutta niitä myös kuopattiin samalla tahdilla. American Association kasvoi kuitenkin oikeaksi haastajaksi ja AA:n ja NL:n parhaat alkoivatkin ottamaan toisistaan mittaa kausien lopuissa. Tämä muistutti hieman nykyistä toimintaa, kun AL:n ja NL:n joukkueet pelaavat toisiaan vastaan.

NL hyötyi huomattavasti siitä, että se oli kasvanut isoksi Yhdysvaltoin vaikutusvaltaisimmissa kaupungeissa, kuten Washingtonissa. Näin liiga sai nostetta kassaansa, lahjakkaimmat pelaajat valitsivat liigan ja media oli kiinnostunut raportoimaan liigasta säännöllisesti.

American Leaguen divisoonat ja joukkueet

Keski-divisioona

 • Cleveland Guardians
 • Minnesota Twins
 • Chicago White Sox
 • Kansas City Royals
 • Detroit Tigers

Itäinen divisioona

 • Toronto Blue Jays
 • Baltimore Orioles
 • New York Yankees
 • Tampa Bay Ray
 • Boston Red Sox

Läntinen divisioona

 • Seattle Mariners
 • Los Angeles Angels
 • Houston Astros
 • Texas Rangers
 • Oakland Athletics

National Leaguen divisioonat ja joukkueet

Keski-divisioona

 • Cincinnati Reds
 • Chicago Cubs
 • Pittsburgh Pirates
 • Milwaukee Brewers
 • St. Louis Cardinals

Itäinen divisioona

 • Miami Marlins
 • Atlanta Braves
 • New York Mets
 • Washington Nationals
 • Philadelphia Phillies

Läntinen divisioona

 • Colorado Rockies
 • Arizona Diamondbacks
 • Los Angeles Dodgers
 • San Francisco Giants
 • San Diego Padres