Vielä nykyisinkin eSports on monille tuntematon termi, eikä kaikki ihmiset tiedä mitä sillä tarkoitetaan. eSports voidaan myös suomentaa e-urheiluksi tai elektroniseksi urheiluksi. Käytännössä tällä tarkoitetaan videopelien pelaamista kilpailumielessä. Monet kyseenalaistavatkin, että miten videopelien pelaaminen voi olla urheilua, kun siinä vain istutaan paikallaan ja käytännössä sormet vai liikkuvat. Toisaalta onhan esimerkiksi keilailukin olympialaji, vaikkei siinäkään nyt varta vasten hikoilla ja monilla menestyvillä keilaajillakin on vähän ylimääräisiä kiloja. Samoin tarkkuusammunta on olympialaji, vaikka siinäkin ollaan jähmettyneinä paikoilleen sen kummemmin liikkumatta. Näiden pohjalta voidaan todeta, että urheilun käsitettä voidaan laajentaa myös eSportsiin.

Ammuntaa, strategiaa ja muuta

Tyypillisesti kilpapelit ovat joko tietokoneilla tai erilaisilla konsolipeleillä toimivia pelejä useista eri alalajeista. Tyypillisiä peligenrejä ovat varsinkin ammuntapelit, esimerkiksi Counter-Strike, strategiapelit sekä virtuaalisella taisteluareenalla pelattavat moninpelit.

Monelle asiaan perehtymättömälle voi tulle yllätyksenä, miten suosittua e-urheilu nykyisin on. Menestyvät pelaajat ovat kansainvälisiä supertähtiä ja heidän pelivideoitaan katsotaan usein enemmän kuin suosittujen laulajien musiikkivideoita. Suurimmilla e-urheilun kilpailuilla on miljoonia katselijoita, kun kisoja striimataan suoratoistopalveluissa kuten Youtubessa. Youtubessa ammattilaiset julkaisevat myös paljon omia pelivideoitaan.

Hyvin menestyvät pelaajat ovat siis supertähtiä tällä alalla ja saavat esimerkiksi turnauksiin ilmaiset matkat ja myös sponsoreilta laitteita ja muuta kivaa. Turnausten voittopoteissa on paljon hajontaa, joskus palkinnot jäävät tuhansiin euroihin, kun taas parhaimmillaan pelaajat voivat voittaa jopa miljoonia euroja. Juuri suuret voittopotit viimeistään kertovatkin kaikille, miten suositusta lajista on kyse. Kannattaa kuitenkin huomioida, että usein turnauksissa pelataan myös ryhmänä muita ryhmiä vastaan. Joten voittopottia voi joskus olla jakamassa aina useampi pelaaja.

Laji sai alkunsa jo 1970-luvulla

E-urheilu sai alkunsa jo 1970-luvulla, sillä ensimmäinen peliturnaus järjestettiin jo vuonna 1972 Kaliforniassa. Silloin pelinä oli Spacewar ja kisan palkinto oli Rolling Stones -musiikkilehden vuositilaus. 1980-luvulla eSports alkoi kunnolla kasvamaan ja vuonna 1980 järjestetyssä kisassa rikottiin ensimmäisen kerran jo 10 000 pelaajan osallistujamäärä.

Todellinen räjähdysmäinen kasvu pelialalla ja e-urheilussa nähtiin viimeistään internetin tullessa kuvioihin 1990-luvulla. Internet mahdollisti reaaliaikaisten nettipelien pelaamisen suosion räjähdysmäisen kasvamisen. Silloin suosittu peli oli esimerkiksi räiskintäpeli Doom, josta tuli myöhemmin uusi versio Doom 2. Vuonna 1995 Microsoft järjesti eSports kisan, joka myös televisioitiin, tuolloin pelinä toimi juuri Doom 2.

2000-luvulla kilpapelaaminen on muuttunut vakavammaksi ja monet ovat saaneet sitä itselleen myös työn. Nykyisin sponsorit ja yhteistyökumppanit tukevat turnauksia ja pelaajia merkittävillä panoksilla ja parhaat pelaajat voivat olla kokopäiväisiä pelaajia. eSportsia näkee nykyisin myös TV:stä, joskin monet katsovat sitä pääasiassa Youtuben ja Twitcin kautta.

Laji ei ole katoamassa

eSportissa otetaan mittaa esimerkiksi taistelupeleissä ja autopeleissä. Vaikka pelaaminen nähdäänkin mediassa usein negatiivisessa valossa, niin kaikki pelaaminen ei todellakaan ole pahasta. Useinhan pelaaminen on mediassa esillä sen vuoksi, että nykynuoret käyttävät liikaa aikaa tietokoneella ja pelaamiseen.

Se pitäneekin paikkansa, pelaaminen pitää pysyä tasapainossa elämän muiden osa-alueiden kanssa. Joskus pelaaminen on negatiivisessa valossa mediassa myös silloin, kun jossain päin maailmaa on ollut joku ammuntatapaus, jolla pohditaan sitä, onko ampujat saaneet kipinän pelaamisen kautta.

Joka tapauksessa konsoleilla ja tietokoneilla pelaaminen on myös todella kehittävää. Pelaajan on tehtävä jatkuvasti päätöksiä ja ratkaistava erilaisia ongelmia. Pelaajat toisin sanoen kehittyvät esimerkiksi hyviksi ratkaisemaan ongelmia nopeasti, mikä on erinomainen taito tässä maailmassa muutenkin. Pelaamalla oppii paljon myös englannin kieltä ja tutkitusti teinipojilla onkin parempi englannin kielen taito kuin tytöillä, osin juuri pelaamisen ja tietokoneella istumisen takia.

Edellinen artikkeli70-luvun suosikkipeli päivitetty uuteen uskoon
Seuraava artikkeliTeemu Pukki nähdään jälleen Valioliigassa