Autolainoja otetaan nyt paljon myös sähköautoihin

Autoalan murros näkyy vahvasti myös autolainoissa, kun yhä useampi autolaina otetaan sähköautoon. Täyssähköautot ja hybridiautot yleistyvätkin katukuvassa nopeasti, jolloin useampi auto ohi ajaessaan ei pidäkään sellaista ääntä, johon olemme tottuneet bensiinillä tai dieselillä kulkevan auton nähdessämme. Sähköautot ovat tärkeä osa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, joskin sähköautojen akut eivät olekaan ehkä niin ympäristöystävällisiä ja kestävää kehitystä, kun jotkin tahot antavat ymmärtää.

Lainaa hyvin pienelläkin korolla

Autolainaa ottaessaan ihmisen pitää kiinnittää huomiota lainan korkoon sekä takaisinmaksuaikaan. Usein muut kulut lainaan liittyen ovat melko pienet, kun kokonaisuutta tarkastellaan. Nykyisin autolainan voi saada hyvin pienellä korolla, joskus jopa nollakorolla. Voidaankin sanoa, että korkojen puolesta nyt on hyvä hetki ostaa uusi auto lainalla. Takaisinmaksuajaksikin saa usein neuvoteltua hyvin pitkän ajan, joten kuukausikulusta ei tule niin suurta, etteikö arki pyörisi perheessä entisen tapaan.

Toisaalta sähköautot asettavat auton ostajalle tällä hetkellä paljon kysymyksiä ilmaan. Moni uuden auton ostaja miettii, mikä on auton arvo viiden vuoden, kymmenen tai 20 vuoden päästä, kun on oletettavissa, että sähköautot kehittyvät todella nopeasti.

Esimerkiksi akkujen kesto ja latausajat ovat kehittyneet valtavasti vain viiden vuoden aikana, joten on helppo povata samanlaisen trendin jatkuvan. Sähköautoista tulee vuosi vuodelta merkittävästi entisiä parempia ja varsinkin juuri akkuihin liittyen sähköautoista tulee koko ajan järkevämpiä vaihtoehtoja paitsi kaupunkeihin, myös pidempää matkaa ajaville.

Moni saattaakin lykätä tällä hetkellä uuden auton ostamista, koska pelkää oman autonsa olevan muutamassa vuodessa vanhan aikainen. Toisin sanoen auton jälleenmyynti arvo voi romahtaa nopeasti ja ylipäätään auto ei toimi myöskään minkäänlaisena statuksena, kun siitä näkee, että se käyttää vanhaa teknologiaa. Yksi uhka on myös siinä, että toimiiko latauspisteet miten pitkään vanhojen teknologioiden kanssa. Auton ostajalla onkin siis paljon kysymyksiä mielessä, mikä varmasti hidastaa autolainan ottamista tällä hetkellä.

Iso osa autolainoista otetaan yhä bensiini- ja dieselautoihin

Kaikki ihmiset eivät ole vielä siirtymässä sähköautoihin, vaan usein autolaina otetaan yhä bensiinillä tai dieselillä kulkevaan vehkeeseen. Helppoa ei ole heilläkään, sillä hekin joutuvat pohtimaan esimerkiksi sitä, miten hyvin bensiinin ja dieselin jakelu toimivat vielä kymmenen vuoden päästä. Toinen harmaita hiuksia aiheuttava tekijä on bensiinin ja dieselin hinnan nousut, joten kaikilla autolainan ottajilla on tällä hetkellä kysymyksiä ilmassa, eikä tulevaisuudesta kukaan voi olla varma.

Varmaa on silti yhä se, että ihmiset on luotuja kulkemaan ja ihmiset tarvitsevat autoja pyörittääkseen arkeaan ja muutenkin elämiseen. Viime vuosina citymaasturit ovat olleet todella suosittuja autoja. Citymaastureihin mahtuukin monta ihmistä ja paljon tavaraa, joten ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi perheille.

Citymaasturit ovat pieniin autoihin verrattuna myös todella turvallisia, joten kallista hintaa lukuun ottamatta, citymaastureista on vain positiivista kerrottavaa. Citymaasturit eivät myöskään kuluta enää paljoa bensaa, vaan citymaastureistakin löytyy vähäpäästöisiä ja myös täyssähköisiä versiota.

Punnitse autolainaa rauhassa

Koska autoala elää sellaista murrosaikaa sähköistymisen vuoksi, moni päätyykin tällä hetkellä jonkin sorttiseen leasing-autoon. Leasing-auto otetaan yrityksen nimiin ja asiakas maksaa siitä tyypillisesti joitakin satoja euroja kuukaudessa.

Toisin sanoen asiakas ei omista autoa lainkaan, vaan maksaa siitä ikään kuin kuukausittaista vuokraa. Hinta riippuu merkistä ja mallista, mutta halvemmillaan käyttäjä voi päästä ihan jollain 200 eurolla kuukaudessa. Hinta voi kuulostaa suurelle, mutta mietitään paljonko uuden auton arvo laskee vuosittain, niin leasing-auto voi sittenkin olla kannattavampi vaihtoehto.