Moni ihminen saattaa unohtaa kunnollisen virustorjuntaohjelmiston tärkeyden internettiä käyttäessään. Virusturvan ominaisuudet uudessa laitteessa on tärkeää huomioida, kun harkinnassa on ostaa uusi tietokone, tabletti tai älypuhelin. Virusturva ei tarkoita käyttäjälle aina satojen eurojen laskua, vaan ilmaisiakin ohjelmistoja on olemassa. Ilmainen ei tarkoita aina huonoa, sillä hyviä ilmaisia virusturvaohjelmistoja on olemassa, joskin turva on hieman parempi maksullisissa versioissa.

Virustorjunnan hankkiminen on tärkeää

Jos käyttäjällä ei ole kunnollista virusturvaa, voi laitetta uhata monenlaiset ongelmat. Yksi näistä ovat tietysti virukset, jotka voivat hidastaa konetta, aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia ja myös saada koneen käyttökelvottomaan kuntoon. Jos laitteessa ei ole virusturvaa, voi käyttäjä varautua uuden laitteen ostoon vanhan version kaatuessa viruksiin ja muihin haittaohjelmiin.

Käyttäjä voi vaikuttaa virusten määrään koneessaan paitsi virusturvalla, myös selaamalla internetissä vain hyvillä sivustoilla. On selvää, että käyttäjän on vaikeampaa saada virusta esimerkiksi isojen lehtien kotisivuilta, mutta jos lähtee selaamaan nettiä epämääräisille sivustoille ja seuraa niissä olevia linkkejä, riskit kasvavat. Virustorjunta vähentää huolta, jolloin käyttäjä voi keskittyä enemmän esimerkiksi työntekoon tai sivustoilla selailuun.

Haittaohjelmien mahdollisuus olemassa

Toinen syy virusturvan tärkeydelle on kaikenlaiset haittaohjelmat, jotka levittäytyvät niin ikää koneisiin, joissa ei ole virusturvaa. Haittaohjelmat voivat varastaa käyttäjän henkilötietoja ja pankkitietoja, joten tässäkin riskit ovat suuret. Rikolliset voivat päästä esimerkiksi tyhjentämään käyttäjän pankkitilin ja luottotilin, jos he pääsevät tällaisiin tietoihin käsiksi.

Haittaohjelmat voivat toimia myös niin, että käyttäjä ei huomaa niitä lainkaan. Osa haittaohjelmista voi esimerkiksi toimia rikollisten tarkoituksissa niin, että ne levittävät virusta muiden ihmisten tietokoneisiin. Rikolliset voivat käyttää haittaohjelmia myös esimerkiksi kryptovaluutan louhimiseen. Haittaohjelmat ovat vakava ja kasvava uhka, joka kannattaa ottaa tosissaan. Hyvää on se, että kunnollisella virustorjunnalla kuka tahansa suomalainenkin voi estää sekä virukset että haittaohjelmat.

Kunnollinen virustorjunta estää myös erilaisia tietovuotoja. Kuten suomalaisessakin mediassa toistuvasti nähdään, erilaiset hakkerit pääsevät murtautumaan yritysten ja yksityisten ihmisten salaisiin tietoihin ja tietokantoihin. On siis selvää, että yritysten ja yksityisten ihmisten pitäisi panostaa enemmän tietoturvaan ja tietosuojaan. Ongelma vain on siinä, että ne eivät ole millään tavalla hauskoja ja mielenkiintoisia asioita, joten niihin ei usein jakseta käyttää lainkaan aikaa ja energiaa. Ongelmaan havahdutaan vasta siinä vaiheessa, kun tietomurto tai viruksen leviäminen on päässyt tapahtumaan.

Ilmaisia ja maksullisia virusturvia

Hyvää käyttäjien näkökulmasta on se, että itseään ei todellakaan tarvitse maksaa kipeäksi saadakseen laitteeseensa hyvän virusturvan. On olemassa hyviä ilmaisia vaihtoehtoja, kuten suosittu Bitdefender-virusturva. Jos on kuitenkin valmis maksamaan virusturvasta jonkin verran, niin usein sillä saa vielä laitteeseensa astetta paremman turvan, tai ainakin parempaa asiakaspalvelua.

Virusturva usein maksetaan kerralla koko vuodeksi, joten hintaa turvalle luonnollisesti tulee. Käyttäjä voi saada alennusta, jos ostaa turvan kerralla kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi. Monella virustorjuntaohjelmistolla on myös niin sanottu perhepaketti, eli jos koko perhe päivittää laitteisiinsa virustorjunnan, tulee paketille vähemmän hintaa kuin yksittäin ostettaessa.

Suomalaisittain yksi hyvä valinta on F-Secure, joka on kotimainen virustorjuntaohjelmisto. Sitä voi käyttää tietokoneen lisäksi myös tableteissa ja älypuhelimissa. Se on Suomessa todella suosittu virustorjunta, mutta on kansainvälisestikin todella arvostettu. F-Secure on myös listattu Helsingin pörssiin. Tärkeintä kuitenkin on, että laitteessasi on jokin virustorjunta olemassa, jo se pitää suurimman osan viruksista poissa laitteestasi. Viruksetkin kuitenkin kehittyvät koko ajan, joten hyvät virustorjuntaohjelmistot pysyvät aina mukana taistelussa myös uusimpia viruksia vastaan.

Edellinen artikkeliAutolainoja otetaan nyt paljon myös sähköautoihin
Seuraava artikkeliNo deposit bonus on syystäkin monen pelaajan jahtaama