Platon tunnetaan monesta eri filosofisesta pohdinnasta. Yksi kenties tunnetuin hänen vertauskuvansa on ns. luolavertaus.

Luolavertaus -stillkuva videolta
Luolavertaus -stillkuva videolta

Ymmärtääkseni luolavertaus kuvastaa sitä kuinka ihminen on ”aluksi” kiinnittynyt materiaan ja tavallaan harhaan siitä että sillä on merkitystä – ja siitä kuinka tarpeesta tästä voi ”vapautua” ”valaistumisen” kokemuksen kautta. Voi olla että olen täysin väärässä. :D.

Oheisella videolla hieno animaatio, jossa myös musiikki on hyvin harkittu – Plato’s Cave (animated version):

Tässä pari piirrosta aiheesta.

Plato's Allegory of the Cave and the Modern Digital World
Plato’s Allegory of the Cave and the Modern Digital World
Platonin luolavertaus Jan Saenredamin kuparipiirroksessa Cornelis van Haarlemin mukaan, 1604.
Platonin luolavertaus Jan Saenredamin kuparipiirroksessa Cornelis van Haarlemin mukaan, 1604.

Wikipedia kertoo luolavertauksesta mm. seuraavia asioita:

Platonin mukaan:

»Vankilamaista asuntoa vastaa näkyvä maailma, ja siinä palavan tulen kajoa auringonvalo. Ja jos ymmärrät, että ylös kiipeäminen ja ylhäällä avautuvien näkymien katseleminen kuvaa sielun kohoamista ajatuksella tavoitettavaan maailmaan, olet tulkinnut käsitykseni oikein. Senhän sinä halusit kuulla; pitääkö se sitten paikkansa, sen tietää jumala. Sellainen mielikuva minulla siis on, että ajatuksella tavoitettavassa maailmassa on viimeisenä ja vain vaivoin nähtävissä hyvä idea. Mutta kun se kerran on nähty, on pakko todeta, että se on kaikissa asioissa kaiken oikean ja hyvän aiheuttaja; näkyvässä maailmassa se synnyttää valon ja sen valtiaan, ajatuksella tavoitettavassa maailmassa se taas itse valtiaana synnyttää totuuden ja järjen.»

»käyttäytyy kömpelösti ja näyttää naurettavalta, kun hän vielä sokaistuneena ja tottumattomana täällä vallitsevaan pimeyteen joutuu tuomioistuimissa tai muualla kiistelemään oikeuden varjoista tai niistä kuvista, joista nämä varjot ovat peräisin? Tai kun hän joutuu taistelemaan niitä käsityksiä vastaan, joita näistä asioista on sellaisilla ihmisillä, jotka eivät ole itse oikeudenmukaisuutta ikinä nähneetkään?»

Luolavertaus esiteltiin Platonin Valtio-kirjassa 370-luvulla eaa. Satojen vuosien aikana sitä on pohdittu kulloisenkin aikakauden mukaisesti.

Platonin Valtion latinankielisen painoksen kansilehti vuodelta 1713.
Platonin Valtion latinankielisen painoksen kansilehti vuodelta 1713.

Nykyään vertauksesta nähdään usein versio, jossa media kuvastaa varjoja. Tässä pyritään tietenkin kuvaamaan hieman eri asiaa kuin mitä Platon halusi kertoa, mutta näitä meemejä on nykyään kaikenlaisia. Sinällään hieman harmi että kiinnostava kuvaus valaistumisesta on kaventunut tällaiseksi hyvin ohueksi jokseenkin mediakriittiseksi pilakuvaksi. Toisaalta on mukavaa, että luolavertaus tulee tätä kautta tutuksi ihmisille ja ehkä motivoi pohtimaan asioita myös sen kautta, että mikä on elämässä oikeasti tärkeää ja mikä on tavoitteena kiinnostava tai kestävä.

Mainittakoon, että vertausta on myös käytetty kritisoidessa institutionalisoituja uskontoja. Kuten filosofiassa yleensä, niin tarkoitushan on pohtia erilaisia ajatuksia, teorioita yms. eri näkökulmista – ehkä vähemmän mustavalkoisesti-

Plato’s Cave, American Edition
Plato’s Cave, American Edition
Plato and religion
Plato and religion

Lähde: Boing Boing – Orson Welles narrates 1973 animation of Plato’s Cave

Edellinen artikkeliGoFish Cam -kamera siimaan näyttää kun kala syö — langaton yhteys
Seuraava artikkeliThe Final Countdown, esitettynä keskiaikaisilla soittimilla video