Netissä pyörii nykyään paljon videoita, joissa joku pakistanilaisen- tai intialaisenoloinen käsityöläinen valmistaa metallisia esineitä tai taivuttaa rautaa. Pohdin joskus, että mitäköhän nuoret ajattelevat ja tulevatko luulemaan että meillä ei ole kehittyneempää valmistusprosesssia. Nuo tekniikathan nimittäin on meillä korvannut automatisoidut koneet, eikä käsin enää hirveästi väännetä massatuotantametalliesineitä.

Koteloita ennen pintakäsittelyä
Koteloita ennen pintakäsittelyä

Tässä on hyvä esimerkki loppunsa asti hiotusta metalliesineen valmistusprosessita: Koneen alkupäähän syötetään materiaali, teräs, ja loppupäästä tulee valmiit kotelot ym. Työntekijät valvovat, tarkastavat ja pakkaavat muuta eivät hirveästi osallistu tuotteen mekaaniseen valmistusprosessiin. Toinen ääripää ovat toki käsityöläiset, kuten kulta- tai kellosepät, jotka tekevät kaiken käsityönä.

Oheisella videolla Zippo-tehtaan esittely – How a ZIPPO Lighter is made – BRANDMADE in AMERICA:

Oheisella videolla vertailun vuoksi hieman yksinkertaisemman teknologian maassa valmistettu peltiämpäri – Making of a Metal Bucket You Have Never Seen Before:

Näin se insinöörititteli vaihtelee ympäri maailmaa. Siksi olisikin aina tärkeä tarkentaa että missä menee insinöörin ja käsityöläisen raja :D. Jos ei ole edes liukuhihnamallia, niin eipä tuo ole kovin tehokasta.

Lähde: The Awesomer – How Zippo Lighters Are Made

Edellinen artikkeliGuinnessin ennätys: Eniten juustoja pizzassa — 254kpl
Seuraava artikkeliGoFish Cam -kamera siimaan näyttää kun kala syö — langaton yhteys