Vaahtokarkit eli englanniksi marshmallowsit sisältävät ilmaa. Normaalissa ilmanpaineesa vaahtokarkin ulkokuorta painaa ilma ja karkki pysyy kuten on. Mikäli vaahtokarkki laitetaan tyhjiöön, karkin sisällä oleva ilma alkaakin painaa karkkia sisältäpäin, jolloin vaahtokarkki laajenee.

Suklaavaahtokarkkipatukat turpoavat tyhjiössä
Suklaavaahtokarkkipatukat turpoavat tyhjiössä

Kun vaahtokarkki tämän jälkeen poistetaan tyhjiöstä normaaliin ilmanpaineeseen, sen rakenne on muuttunut ja ilma painaa vaahtokarkin kasaan.

Oheisella videolla havainnollistetaan hyvin kuinka vaahtokarkeille, vaahtokarkkisuklaapatukalle sekä Twinkies-pullalle käy tyhjiössä.

Can Sweets SURVIVE IN SPACE??:

Mielestäni ilmiö on kummallinen, joskin sen teoria on yksinkertainen. Mainittakoon tässä yhteydessä vanha uskomus, että ihminen räjähtäisi avaruuden tyhjiössä. Näin ei käy, sillä ihmisen kudos on tarpeeksi vahva kestääkseen tyhjiön. Mainittakoon myös, että avaruudessa on sen verran viileää, että ihminen jäätyy siellä.

Avaruudessa vallitsee kosmisen taustasäteilyn lämpötila, 2,73 kelviniä eli –270,42 celsiusastetta. Avaruuden keskilämpötila Maan lähettyvillä on n. 283.32 kelviniä eli 10.17 celsiusastetta. (lähde 1, lähde 2)

Eli seuraavat kuvat eivät ole totuudenmukaisia:

Ei siis kannata uskoa kaikkea mitä elokuvissa näytetään :DDDDDD

Tässä lisää tyhjiötestauksia erilaisilla materiaaleilla:

Varsin mielenkiintoisia tutkimuksia.

Lähte: The Action Lab – Youtube-kanava

Edellinen artikkeliWinchester 1873 kivääri syntyy kartongista ja pahvista. Tyylikäs lopputulos
Seuraava artikkeliKuinka toimii ns. Drop Tower Ride -huvipuistolaite, Särkänniemen BOOM ja Linnanmäen Kingi