Ensimmäinen hieman tämäntyyppinen tornilaite rakennettiin New Yorkin maailmannäyttelyyn vuonna 1939. Tässä laitteessa pudotusta avustivat laskuvarjot. Nykyisenkaltainen ensimmäinen laite valmistui 1995. Tämän jälkeen laite on hiljalleen kasvattanut suosiotaan ja levinnyt huvipuistoihin.

Drop Tower Ride
Drop Tower Ride

Vapaapudotustorni-laitteessa hinataan ihmiset ylös nopeasti ja sitten tiputetaan vapaapudotuksen vauhdilla. Tässä matkustaja saattaa tuntea jonkin verran painottomuutta vastaavan tilan – Osaltaan koska nopea nousu lisää painovoiman tuntua.

Uusimmat laitteet vievät aina vain ylemmäs ja tilttaavat penkit alaspäin tiputuksen ajaksi. Eli laitteessa kasvaa pelkoaspekti kun riippuu pelkästään turvakaiteesta. Toiaalta kyllähän tuo laite jännittää jo siksi, koska nostaa matkustajan hyvinkin korkealle.

Tornin pääosa on keskellä oleva pylväs eli torni. Pylväässä on kiskot, johon on kiinnitetty sekä nostaja- että penkkimoduli. Nostajamodulit (Catch Car) kiinnittyvät penkkimoduleihin ja nostavat ne tornin yläosaan. Penkit päästetään irti ja ne tipahtavat vapaapudotuksella.

Matkan jossain kohtaa magneettiset kiskot hidastavat penkkimodulien vauhdin (ns. Eddu Current Braking). Magneetit eivät kuitenkaan pysäyty penkkejä kokonaan vaan lopussa olevat hydrauliset jouset huolehtivat tästä.

Toisessa mallissa pylvään sisällä on suuret sylinterit ja männät vaijerilla kiinni penkeissä, jotka hidastavat vauhdin.

Videolla esitellään tämä tornilaite (How Drop Tower Rides Work):

Tässä siis kätevää knoppitietoa kun seuraavan kerran käy tällaisessa laitteessa. Tällaisella tiedolla voi hämmästyttää kaverit ja kysyä laitteenajajalta kumpi kahdesta teknologiasta on käytössä heidän laitteessaan. :D. Vinkki: Linnanmäen laitteen valmistaja on Moser Ride, jonka Mäch Tower käyttää magneettiteknologiaa.

Parachute Jump Thrill Ride 1939-1940 New York World’s Fair:

Ohessa Linnanmäen laite (Kingi), 75m, 83km/h:

Särkänniemen laite (Boom), 64m:

Maailman suurin laite (Zumanjaro: Drop of Doom (HD POV) World’s Tallest Drop Tower – Six Flags Great Adventure Jackson, NJ), 126 metriä, 140 km/h.

Kyllä näissä rideissa on oma viehätyksensä. Omakohtaisesti vain sanon, että jonottaminen vartin ja sen jälkeen 1-2 minuuttia laitteessa ei oikein ole niin hauskaa. Enemmän pidän vuoristoradoista ja mustakalalaitteista :).

Yritin mielenkiinnosta löytää hintoja näille laitteille. Todennäköisesti hinnat liikkuvat miljoonissa euroissa.

Lähde: The Awesomer

Edellinen artikkeliMitä käy kun vaahtokarkit laitetaan tyhjiöön? Näistä testeistä se selviää
Seuraava artikkeliYlle puettava älyteknologia tulee – oletko valmis?