Tämä on ilmeisesti jostain Australian viihdeohjelmasta. Idea on mielenkiintoinen, nimittäin joukkueet on laitettu rakentamaan pilvenpiirtäjän pienoismalli Lego-palikoista.

Kaatuuko torni
Kaatuuko torni

Sitten testataan miten rakennukset kestävät maanjäristystä asteikolla 1-10. Tämä ei taida olla Richterin asteikko vaan ainoastaan lineaarinen tärinätaso. Richterin kympillä varmaan räjähtäisi koko studio :D.

Oheisella videolla esitellään rakennelmat ja testataan niiden täristyskestävyys:

(linkki videoon)

Videolla oikeastaan ainoa kiinnostava oli tuo ensimmäinen rakennelma, joka pyrki simuloimaan aitoa pilvenpiirtäjien järistys-suoja-rakennustekniikkaa. Loput olikin sitten hyvin kiinteitä torneja. Rakennusten järistyskestävyyshän toimii siten, että rakennus on ”elastinen” ja se voi heilua eikä murru.

Mikäli kiinnostaa testailla miten järistys vaikuttaa omaan rakennelmaan, on melko helppo toteuttaa järistyslevy Lego Bricks -palikoilla. Ohjeet: Shake table.

Shake Table
Shake Table

Tässä lyhyt video, jolla tärinää testataan tuolla levyllä:

Tässä aiemmin julkaisemamme artikkeli, jossa kerrotaan Kiinan kielletyn kaupungin hyvin tehokkaasta järistyksen kestävästä rakennustekniikasta: Kiinan kielletyn kaupungin palatsi kestää uskomattomalla tavalla jättimäiset maanjäristykset, lyhyt dokumentti ja testi.

Kiinan kielletyn kaupungin palatsi kestää uskomattomalla tavalla jättimäiset maanjäristykset, lyhyt dokumentti ja testi

Lähde: Beyond the Brick – CAN LEGO BUILDING SURVIVE AN EARTHQUAKE?

Edellinen artikkeli5 x 5 x 5 -tee-se-itse-ledi-kuutio
Seuraava artikkeliNikola Telsa – historiamme tärkein keksijä – Katso kun Teslamuuntaja soittaa African ja lue Teslan patentit ilmaiseksi