MIT:ssä on kehitetty jo useamman vuoden ajan kankaista koskettimistoa. Tämä on virallisesti versio n:o kaksi (ks. MIT:n projekti-sivu).

KnittedKeyboard
KnittedKeyboard

Erilaiset funktionaaliset langat ovat sähköä johtavia, lämpöön reagoivia sekä näiden yhdistelmiä. Ei-funktionaaliset langat ovat spandexia ja high flex -polyesteria. Koskettimisto havaitsee käden kolmella tavalla: kosketus, paine sekä etäisyys.

Oheisella videolla (linkki videoon) esitellään KnittedKeyboard:

Vertailun vuoksi tässä on kolme vuotta vanha versio yksi nimeltään FabricKeyboard (linkki videoon):

Tuosta alemmasta videosta näkee monipuolisemmin käytön.

FabricKeyboard eli ykkösversio
FabricKeyboard eli ykkösversio
KnittedKeyboard erilaiset kosketuksen havaitsemiset
KnittedKeyboard erilaiset kosketuksen havaitsemiset

Ehkä aluksi katsoo, että mikäs tuossa niin erityistä on. Mutta tämä kyllä on melko vallankumoukselinen rakennusalusta. Älykankaat luottavat nykyään kankaaseen integroituihin komponentteihin. Tällöin tulee ongelmia massatuotannossa, kaupallistamisessa sekä prototyyppien kehityksessä.

Yksinkertaiset toiminnalliset langat oikein kudottuna tuottavat itsessään toimivan kankaan. Ja kun tällaiset materiaalit saadaan sovellutuksiin sekä tuotantoon, niin aukeaa aivan uusi älykankaiden ja älyvaatteiden kausi – Allekirjoittaneen arvio.

Jos nyt mietitään vaikka erittäin high end käyttöä, niin astronautin puku – tai sukelluspuku. Esimerkiksi aluspuku voisi olla itsessään yksi suuri komponentti, jonka osa ihminen on. Jos näitä lankamateriaaleja kehitetään, niin kenties ihmisestä saadaan tulevaisuudessa yksi osa suurikokoista transistoria. Ja tällä jo voisi toteuttaa vaikka mitä. Jäämme odottamaan mitä tästä tulee – Harmiksi DARPAn sovellutuksia emme välttämättä tule näkemään julkisina.

Vertailun vuoksi pohditaan mitä mikrokokoiset transistorit ovat antaneet meille. Tässä on Intelin ratkaisu vuodelta 2017: 100 miljoonaa transistoria neliömillimetrillä. Tällaisella teknologialla saadaan yhä pienempää loogista prosessointia sekä muistia.

Intelin minikokoiset transistori, tai mikrokokoiset
Intelin minikokoiset transistori, tai mikrokokoiset

Tosiaan, kun tämä uusi funktionaalisen kankaan patentti saadaan ulos, niin silloin vasta selviää sen laajat käyttökohteet.

Älyvaate?
Älyvaate? (The 100 Season 7 Extended Trailer)

Lähteet: MIT KnittedKeyboard, The KnittedKeyboard Plays and Sounds Like a Traditional Keyboard But Is Made of Fabric

Edellinen artikkeliKokeile osaatko telakoitua Dragon 2:lla ISS:lle. SpaceX-pelisovellus netissä ja puhelimella, sekä pari muutakin avaruussimulaatiota (kaikki ilmaisia)
Seuraava artikkeli‘Wore It Once’ -pyykkikori. Elikkä tähän sellaiset mitä aikoo vielä käyttää