Teknologia ja stressi

Et useinkaan tapaa ketään joka on täysin irroittautunut teknologiasta. Nykymaailmassa olemme jatkuvasti yhteydessä toisiimme. Siitä huolimatta et ole usein tavannut jotakuta joka tuntee ettei hänen tarvitse katkaista tätä yhteyttä. Teknologia koskettaa ja vaikuttaa positiivisesti melkein kaikkiin elämämme osa – alueisiin mutta se aiheuttaa monille myös stressiä.

Teknologian vaikutus stressiin

Eräs koulukunta väittää että tekniikalla on suuri vaikutus stressitasoomme koska todellisuudessa olemme siitä riippuvaisia. Se saattaa olla aivan totta. Muistatko milloin viimeksi jätit älypuhelimesi kotiin kun lähdit kotoa? Miltä sinusta tuntui? Useimmat kokevat olevansa kadoksissa ilman älypuhelimiaan. Mitä jos joku lähettää sinulle tärkeän sähköpostin? Miten voit löytää perille ilman älypuhelimien karttasovelluksia? Mitä ihmeessä tekisit matkustaessasi ilman musiikkia? Totuus on että monet ihmiset kärsivät vieroitusoireista ikään kuin riippuvuuksissa. Me olemme niin tottuneita tarkistamaan älypuhelimiamme ja online – tilejämme että tunnemme itsemme ahdistuneiksi ilman jatkuvaa ärsykkeiden tulvaa. Puhumattakaan voimakkaasta pelosta siitä että jäämme paitsi jostain tärkeästä.

Sen lisäksi sanotaan että tällainen liaallinen ärsykkeiden tulva voi myös vaikuttaa uneemme. Meidän on vaikea rauhoittua tässä ärsykkeiden tulvassa ja näyttöjen sinisen valon on sanottu vaikuttavan vähentävästi melatoniinin tuotantoon,  joka aiheuttaa häiriöitä unirytmiimme. Jos et nuku hyvin, ahdistuksen ja stressin tunteen määrä kasvaa.

Kuinka löytää tasapaino?

On helppo sanoa että meidän on oltava varovaisia teknologian käytön suhteen. Kaikki tietävät että meidän ei pitäisi käyttää teknologiaa ennen nukkumaan menoa, että meidän tulisi antaa silmillemme aikaa levätä ja että meidän tulisi aika ajoin ottaa etäisyyttä elämään verkossa. Mutta onko tämä totta?

Teknologia on niin juurtunut joka päiväiseen elämäämme – ja tämä ei ole huono asia: käytämme sitä työssä, nauttiaksemme harrastuksista, pitääksemme yhteyttä läheisiimme – että siitä on tullut välttämätön osa elämäämme. Onko mahdollista että lähestymme asioita väärästä näkökulmasta? Mitä muuta voisimme tehdä vähentääksemme stressiä joutumatta lopettamaan teknologian käyttöä?

Yksinkertainen mutta toimiva menetelmä on laittaa kaikki teknologia yötilaan iltaisin. Yötilan, vaikka se vaihtelee hieman laitteen mukaan, yleensä vähentää näytön kirkkautta ja muuttaa näytön värin sinisestä ( joka vaikuttaa uneesi) lämpimämpiin sävyihin.

Meditaatio sovellukset ovat toinen vaihtoehto. Nämä sovellukset opastavat askel askeleelta kuinka päästä eroon ahdistuksesta. Sen sijaan että älypuhelimesi aiheuttaisi stressiä, anna sen opastaa sinua kuinka rentoutua.  Kaupoissa on saatavilla käteviä luetteloja erilaisista sovelluksista joten muista valita sellainen joka sopii juuri sinulle.

Toinen vaihtoehto on kenties kaikkein luonnollisin, lisäravinteet ja öljyt. Muistatko kuinka isovanhempasi ovat kertoneet sinulle kuinka laventeliöljy ja jasmiini voivat auttaa sinua rentoutumaan? He eivät valehdelleet. Hyvinvointimaailmassa on myös keskusteltu uusista vaihtoehdoista, joista CBD on ehkä suosituin. Sanotaan että se rauhoittaa merkittävästi kehon keskushermoston toimintaa, jättäen sinut täysin rentoutuneeksi. On yhä enemmän paikkoja  josta voit löytää sitä kuten Cibdol.fi.

Tietysti kaikkia näitä menetelmiä voidaan käyttää yhdessä. On olemassa lähes loppumaton määrä erilaisia tapoja löytää tasapaino. Yksi asia on varma, teknologia on tullut jäädäkseen – itse asiassa toivomme sen kehittyvän. Joten jos tunnet stressiä, voit rentoutua tietäen että sinun ei tarvitse vielä luopua mistään.