Pasianssi on monelle tuttu peli, eikä vähiten siksi, että vuonna 1990 Microsoft julkaisi pelin osana Windows 3.0 -käyttöliittymää. Tämä pasianssityyppi on nimeltään Klondike, joskin se on myös jonkinlainen perustyyppi tietokoneen pasianssille eli solitairelle.

Solitaire on pysynyt virallisena osana Windows-käyttöjärjestelmää. Sen rinnalle on julkaistu mm. Pyramidi-, Vapaakenttä- sekä Spider-pasianssit.

Nyt näitä pasiansseja ja niiden eri versioita voi pelata myös Internetissä ilmaiseksi web-selaimella. Nimittäin Pasianssi.net-sivustolta löytyy erilaisia pasiansseja. Pelit toimivat myös tableteissa sekä älypuhelimissa.

Pasianssi.net

Tämä on oivallinen lisä webiin, nimittäin joskun eteen sattuu Windows-tietokone, jonka valikoista on ylläpidon toimesta poistettu pelit käytöstä.

Henkilökohtaisesti täytyy toideta, että nuo nettisivun kautta pelattavat pasianssit toimivat varsin hyvin ja myös tuplaklikkaukset sekä hiiren rullan klikkaaminen toimivat odotetusti. Myös loppuanimaatiot ovat kohdillaan mikäli pelin pääsee läpi.

Moni ei muuten tiedä mistä pelin nimi pasianssi tulee. Sehän on tietenkin johdettu pelin ranskan- ja englanninkielisestä patience-nimestä. Solitaire-nimi on käytössä USAssa sekä Kanadassa. Pasianssi on tuntemattoman vanha peli, joskin ajoittain sen väitetään syntyneen keski-ajalla Ranskassa. On myös pohdittu, josko sitä olisi käytetty korteista ennustamisen yhteydessä Baltian maiden seudulla.

Pasiansseja on ollut tietokoneilla toki ennen Windowsiakin. Ensimmäinen aiheeseen perehtynyt kehittäjä oli Brad Fregger. Työskennellessään Spectrum Holobyte -ohjelmistoyrityksellä hän toteutti vuonna 1987 Solitaire Royale -paketin Macintosh-, Amiga- sekä PC-laitteille. Tämä paketti sisälsi kahdeksan eri pasianssia: Corners, Calculation, Klondike, Golf Solitaire, Reno, Pyramid, Canfield sekä 3 Shuffles and a Draw. Vuonna 1992 Quantum Quality Productions pisti paremmaksi yli 100 pasianssin Solitaire Journey -paketilla, jossa myös tilastoitiin tehokkaasti pelien tuloksia.

Pasianssi.net-sivustolta löytyy myös pasianssin historiaa, säännöt sekä strategiaa.

Ensimmäinen Windows-pasianssi
Edellinen artikkeliMiten menee alas 8 litran jättiläismäinen herkkukaakao – Jesse Pynnönen testaa
Seuraava artikkeliGTA V ja oikea Los Angeles – vertaillaan videolla. Entä onko Tarantinolla yhteys peliin?