Amazon suunnittelee työntekijöiden sulkemista häkkiin – Tai ainakin haki patentin suunnitelmalle

Amazon tunnetaan tehokkaasta logistiikasta. Viime aikoina on ollut negatiivistakin tietoa yrityksestä, mm. alipalkatuista työntekijöistä. Äskettäin Amazonin uusi patentti kertoo lisää linjatyöläisten ”asemasta”.

Amazonin häkkiantenni vuoedelta 2016

Amazonin robottilogistiikkaa (Lähde)

Ongelmaksi runsaasti robotiikkaa hyödyntävässä logistiikassa tulee ihmisten ja robottien fyysinen yhteistyö: Robotti saattaa vahingoittaa ihmistä osumalla. Patentissa nimeltä ”an extraordinary illustration of worker alienation, a stark moment in the relationship between humans and machines” ehdotetaan työntekijän sijoittamistä häkkiin, johon on liitetty robottikäsi. Työläiset sitten ajelisivat häkissä ympäri varastoa. Tästähän tulee äkkiä mieleen vaikkapa Ready Player One -elokuvan virtuaalikoppityöläiset.

Oheisilla videoilla esitellään tehostettua robottien verkostoa logistiikassa:

Amazon on hakenut patenttia myös mm. logistiikkatyöläisten ranteisiin asennettaville sensoreille, jotka valvoisivat työntekoa. Amazon kuitenkin kieltää, että tällaisia em. patentteja oltaisiin ottamassa käyttöön. Häkin sijaan logistiikkatyöläisille on mahdollista antaa vyöt sekä muut lisäasusteet, jotka robotit tunnistavat ja välttävät osumasta työntekijöihin näin.

Oheisessa Twiitissä Amazonin varastohenkilö vastaa patentista nousseeseen kohuun:

Lähteet: Seattle Times 1, 2