Kelluva ydinvoimala Akademik Lomonosov aloittaa testauksen vuonna 2019 Pevekissä, tulevaisuuden voimala voidaan siirtää sinne, missä energiantarvetta on

AdminSB

Updated on:

Venäjä on kehittänyt kelluvan ydinvoimalan, joka vastaa 100000 hengen kaupungin energiantarpeeseen. Varsinaiset testit alkavat 2019.

Akademik Lomonosov -mallikuva

Akademik Lomonosov telakalla

Ydinvoimala voidaan siis kuljettaa vesiteitse sinne missä on tarvetta energialle. Tämä kelluva ydinvoimala (floating nuclear power plant FNPP) on nimetty vesien Tšernobyliksi sekä ydin-Titanikiksi. Ensimmäiset testit tehdään vuonna 2019 Pevekissä, pohjoisilla alueilla, joissa ei ole paljonkaan asutusta. Tätä ennen laitos hinataan Pietarista, sen kotisatamasta, Muurmanskiin, jossa polttoaineet ladataan.

Pienoismalli
Akademik Lomonosov telakalla

Voimala pitää sisällään kaksi KLT-40S-reaktoria, jotka tuottavat yhdessä 70 megawattia sähköä sekä 50 Giga-Kaloria lämpöä. Rakentajan ilmoitus on, että voimala on suunniteltu kestämään vesielementtiin liittyvät riskitekijät, kuten tsunamin tai muun luonnonkatastrofin. Voimala täyttää myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön (International Atomic Energy Agency IAEA) asettamat turvallisuusmääräykset.

KLT-40S-reaktorin läpileikkaus (yksi reaktori tuottaa 35 MW, reaktoreita on kaksi)
KLT-40S-reaktori ydinkäyttöisessä jäänmurtajassa (Lähde: Green Car Congress)
Akademik Lomonosov telakalla

Tulevaisuudessa tällaisella teknologialla voitaisiin tehdä hurjasti hyvää maailmalla. Esimerkiksi voitaisiin tuottaa sähköä kuivalla alueella ja toteuttaa tämän avulla aavikoituneen maan kastelujärjestelmää (Kuten esimerkiksi Israelissa merivettä muutetaan kastelukäyttöön). Tai mikäli jossain sattuisi luonnonkatastrofi, tällainen voitaisiin hinata paikalle avustustöihin.

Nyt on puhuttu myös pienistä mikroydinvoimaloista (ks. Tekniikka&Talous artikkeli), joita voitaisiin asentaa esimerkiksi pienempään kaupunkiin. Minivoimalat tuottaisivat 10–300 megawattia, kun nykyiset suuret reaktorit tuottavat esimerkiksi 1600 megawattia. Mainittakoon, että näidenkin kehityksessä kiinalaiset ja venäläiset yhtiöt ovat pisimmällä. Itse näen nämä kuitenkin riskinä, sillä ydinpolttoainetta sekä -jätettä ympäri maailmaa kaupunkien liepeillä ei kuulosta mielestäni kestävältä tai turvalliselta.

Pienoisydinvoimala: Nuscalen moduulireaktori

Tämä kelluva järjestelmässä tuntuu olevan omalla alallaan parempi innovaatio. Toivottavasti projekti etenee onnistuneesti ja sähköapua saadaan sinne minne sitä tarvitaan. Tunnetusti tosin yksikään ydinreaktori ei ole täysin turvallinen – Nyt kuitenkin puuhataan lisää ydinvoimaa, jotta saataisiin hiilidioksidipäästöt vähenemään.

Akademik Lomonosovin käyttöiäksi on suunnitelty 40 vuotta. En löytänyt arviota kuinka kauan tuo polttoainelataus kestää, että onko sekin tuo 40 vuotta sitten. Alus on nimettu kirjailija Mihail Lomonosovin (1711-1765) mukaan.

Lähteet: Wikipedia, Independent, Tekniikka & Talous, Foro Nuclear, Heavy Lift News