Myönnettäköön, että toimitus on sortunut webin kiertokirjeeseen. Kyseessä on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen hybridialus, jotta ansaitsee tulla esitellyksi – Etenkin kun eräs webin käyttäjä on analysoinut hyvin kulkuneuvon toteutusmahdollisuuksia.

Ydinkäyttöinen ilmalaiva

Ydinkäyttöinen ilmalaiva, englanninkielisenä

Kuinka olisi mahdollista sijoittaa ydinreaktori zeppeliiniin (suom. ilmalaiva). Suurimmaksi ongelmaksi kirjoittaja toteaa ydinreaktorin painon, seuraavaksi pohditaan reaktorin eristämiseen tarvittavaa kalustoa ja materiaalia, jotka nekin ovat massaltaan suurehkoja ja toisaalta vievät tilaa siitä, missä täytyisi olla heliumia (tai vetyä), jotta ilmalaiva kykenisi leijumaan.

Perus-Zeppeliinin rakenne – Paljon tilaa täytteelle

Koska ydinireaktori oletetusti painaa paljon, todetaan, että ilmalaivaan olisi huomattavan vaikea saada tarpeeksi ilmaa kevyempää täyttöainesta. tämän vuoksi toteuttaminen näyttäisi mahdottomalta. Päälle voidaan tietysti lisätä riskit, että reaktori tipahtaisi taivaalta ja tuhoaisi ympäristön – Mikäli siis zeppeliinin runko vaurioituisi tai hajoaisi.

Kenties kuvan piirtäneellä tieteisfantasijoialla oli ajatus, että ydinreaktoria voitaisiin lähitulevaisuudessa valmistaa huomattavasti pienemmässä koossa. Nykyminireaktoreiden koosta ydinsukellusveneissä liikkuu webissä mm. seuraava arvio: 1,2m leveä, 1,8m korkea. Ymmärtääkseni siihen kuuluu jo jonkinlainen eristys Artikkelin ensimmäinen vastaaja tietää mitat, mutta tietoturvasyistä ei voi niitä kertoa.

Deuterium-tritium-fuusioreaktio

Mutta entäpä jos tuon neukkuzeppeliinin ydinreaktoriksi povattiin fuusioreaktoria. Tällöin toteutussuunnitelma saattaisi olla uskottavampi. Nythän Kiina panostaa kovasti fuusioreaktorin kehittämiseen. Aiheesta voi lukea mm. tästä viikon vanhasta BBC:n artikkelista: Will China beat the world to nuclear fusion and clean energy?

Wendelsteinin fuusioreaktorin kela

Nostin tämän aiheen artikkeliksi, koska varmasti jokainen ihminen maailmassa toivoo, että löytäisimme puhtaan edullisen turvallisen ja saastuttamattoman kestävän energianlähteen. Tällainen pieni fuusioreaktori (esimerkiksi) voitaisiin sijoittaa jokaiseen kotiin. Polttoaine olisi vesi ja päästöt voisivat olla saasteettomia. Jokaisella voisi olla oma kasvihuone, josta saataisiin ruoka. Lämmitys olisi täysin omavaraista. Tällaisessa maailmassa energian lähteistä ei voitaisi käydä minkäänlaista markkinapeliä. Voisimme elää täysin omavaraisesti.

Lähteet: Can Mom, BBC

Edellinen artikkeliKuumaakin kuumempi livestreaming
Seuraava artikkeliGoldbergin kone esittelyssä, tällä kertaa vauvakin auttaa, tietokone kaatuu ja kattokruunu meinaa osua päähän, Video!