Kuumaakin kuumempi livestreaming

Kuumaakin kuumempi livestreaming 

Kuva: Camera Old Vintage, StockSnap, Pixabay CC0 Creative Commons

Livestreaming on yksi tämän hetken kuumimpia aiheita, eikä pelkästään markkinoinnin ammattilaisten keskuudessa. Livestreaming-markkinan arvellaan olevan yli 30 biljoonan dollarin arvoinen ja jopa 63%:ia 13-34 vuotiaista katsovat livestreamingiä säännöllisesti. Sen lisäksi arvioidaan, että livestreaming tulee tuplaamaan kasvunsa vuoteen 2021 mennessä.

Mitä on livestreaming? 

Yksinkertaistetusti, livestreaming on mediasisällön lähettämistä vastaanottajille internetin välityksellä suorina lähetyksinä. Livestreamingin suosio perustuu mm. ajankohtaisuuteen. Se mitä tapahtuu, tapahtuu todellisessa maailmassa juuri katsomishetkellä ja siksi katsoja tuntee olevansa osa tapahtumaa ja elävänsä ajan hermolla. Suosiota voi selittää myös sillä, että livestreamingissa lähettäjä ja vastaanottaja ovat suorassa vuorovaikutuksessa keskenään. Seuraajat eivät ole vain passiivisia katsojia, vaan he voivat live chatin kautta esittää kysymyksiä ja saada niihin vastauksia suorissa lähetyksissä. Tästä on hyvä esimerkki HS:n uutisoima Kiasman Ars2017 taideperformanssi, jossa näyttelyvieraat pystyivät olemaan livestreaming-yhteydessä taidemuseossa sijaitsevan mökin kautta taiteilijoihin (LaBeouf, Rönkkö ja Turner), jotka olivat eristäytyneet Lapin mökkeihin. Sen lisäksi livestreamingissa katsoja pääsee usein ikään kuin kurkistamaan kulissien taakse. Tämä lisää brändin, oli se sitten tuote, palvelu, tai vaikka muusikon keikka, avoimuutta ja tuo sen lähemmäksi ihmistä, kuluttajaa.

Mistä livestreamingia voi katsoa?

Amazonin omistama Twitch.tv on yksi maailman suurimpia livestreaming-sivustoja, joka on profiloitunut videopeleihin, musiikkiin ja urheiluun. Vuorokaudessa Twitch.tv kerää sivuilleen lähes 10 miljoonaa aktiivista käyttäjää, jotka seuraavat sen sivuilta livestreamingia keskimäärin 106 minuuttia päivässä.

Suurimmat sosiaalisen median livestreaming-platformit ovat Facebook Live, Twitterin omistama Periscope ja YouTube Live. Näistä Facebook Liven suosio on kasvanut kovinta vauhtia. Facebook Live on helppokäyttöinen ja Facebookin etu esim. Periscopeen ja uusiin palveluihin verrattuna on sama kuin YouTuben: useimmilla julkisuuden henkilöillä ja medioilla on jo valmiiksi suuret seuraajamäärät Facebook-sivuilla. Heidän ei siis tarvitse lähteä kasvattamaan seuraajakanaviaan uudessa palvelussa tyhjästä, vaan heidän seuraajansa siirtyvät suoraan katsomaan heidän livestreaming-sisältöjään. Facebook suosii aktiivisesti livestreamingia platformillaan ja lähettää ilmoituksia ihmisille, jotka ovat joskus tykänneet livestreamaajan sivusta ja postauksista. Facebookissa on myös mahdollista tilata tulevat livestreamit itselleen, jolloin käyttäjä saa ilmoituksen, kun tilattu sivu on online-tilassa. Facebook Live on alkanut lähettää livestreamingia mm. amerikkalaisesta jalkapallosta, johon se tuottaa lisäarvoa näyttämällä ottelun katsojille, mitä pukuhuoneessa tapahtuu sekä ennen peliä että sen jälkeen.

Mitkä alat hyötyvät livestramingista 

Kuva: The Ball, Jarmoluk, Pixabay CC0 Creative Commons

Urheiluvedonlyönti

Livestreaming on mullistanut urheiluvedonlyönnin. Enää urheiluvedonlyöntiä harrastavien ei ole pakko katsoa vain niitä urheilulajeja, joita televisio sattuu näyttämään. Takana ovat myös ajat, jolloin urheiluvedonlyöjien täytyi lyödä ottelun lopputuloksesta vetoa ennen ottelua ja jälkeenpäin he joutuvat lukemaan internetistä, miten ottelussa oli käynyt. Livestreamingin kautta vedonlyönti on saanut aivan uusia kierroksia. Urheiluvedonlyöjät voivat katsoa urheilutapahtumaa reaaliajassa tietokoneelta tai mobiilista, ja samalla lyödä ottelun lopputuloksesta jopa pelin aikana vetoa.

Opetus

Nettikurssit ovat suosittuja opiskelijoiden keskuudessa, mutta niiden kautta oppiminen on kuitenkin passiivista, koska ne eivät tarjoa ns. luokkahuonekokemusta. Livestrearming-opetuksessa oppilas on taas suorassa yhteydessä opettajaansa ja hän voi esittää kysymyksiä ja saada välittömästi palautetta. Livestreaming-opetus tarjoaa myös opettajille ja tutoreille erinomaisen mahdollisuuden hankkia nettiyleisöä ja opettaa useampaa oppilasta samaan aikaan.

Turismi

Livestreamingista on suurta hyöytä turismille. Erilaiset matkanjärjestäjät voivat lähettää livestreaming-materiaalia matkoiltaan, ja näin houkutella itselleen uusia asiakkaita. Livestreamingin kautta matkailijat saavat myös orgaanisempaa ja kiinnostavampaa tietoa hotelleista ja ravintoloista kuin esimerkiksi valokuvista ja jälkeenpäin kirjoitetusta arvosteluista. Varsinkin ravintoloiden kohdalla livestreaming tarjoaa ihmisille mahdollisuuden päästä kurkistamaan kulissien taakse ravintolan pyhimpään paikkaan, keittiöön.