Esimerkki Raleigh’n kaupungista Pohjois-Karolinasta osoittaa, että Google luovuttaa käyttäjien tietoja liian kevein perustein – Poliisitutkintaan.

Tiedot, joita Google sai, vaikka puhelimesta oli kaikki paikannusominaisuudet off-tilassa

Elämme aikaa, jossa digitaalinen vallankumous ja Internet ovat muutaneet jokapäiväistä elämäämme radikaalisti. Olemme saaneet paljon hyvää ja hyödyllistä teknologiaa käyttöömme.

Puhelin tai laptop ilmoittaa tasaisin väliajoin sijaintinsa Googlelle käyttäen hyödyksi Wi-fiä, GPS:sää ja GSM-verkkoa

Monesti kun teknologia kehittyy, joudumme kohtaamaan tilanteista, joissa täytyy miettiä uusia säännöksiä. Yksi puhutuimmista digitaalisen verkoston kysymyksistä on yksityisyydensuoja.

Raleigh’ssa on selvitetty rikoksia pyytämällä Googlelta tiedot kaikkien tietyn alueen henkilöiden puhelimista. Rikoksia on selvitetty ja perustellusti toiminta on ollut turvallisuutta lisäävää. Mutta lainopillisesti tämä ei ole oikein, sillä Googlella ei olisi oikeutta luovuttaa yksityisiä tietoja ilman epäilyä. Viime vuonna Googlen myös havaittiin keräävän lokaatio- ym. -tietoa puhelimista, joissa GPS, Wi-fi ja GSM-verkko olivat suljettuina Lähde: Quartz. Käytännössä puhelimen omistaja ei pysty elämään ilman, että hänen yksityisyydensuojansa rikkoutuu.

Android laitteen Googlelle lähettämä GSM-maston sijainti

Valvonnan tunne saattaa tulla jokapäiväiseksi Suomessakin esimerkiksi autoillessa. Kameratolpat ja poliisin liikkuva valvonta tarkkailevat autojen rekisterikilpiä sekä nopeuksia. Yksikin väärällä kohdalla ajettu hetki, jolloin ylinopeutta on yli 7km/h johtaa 180 euron sakkoon. Nopeusmittaria saa todella tarkkailla.

Satunnainen valvontakamera ei olekaan enää satunnainen vaan järjestelmällinen!

Äskettäin Facebook pahoitteli julkisesti luovuttaneensa kännykkäsovelluksestaan käyttäjätietoja liiankin avokätisesti. (Rahaa vastaan tietenkin, todennäköisesti lehti-ilmoitukset saa pienellä hinnalla verrattuna siihen, mihin hintään näitä käyttäjätietoja kaupataan – Siihen todennäköisesti perustuu Facebookin markkina-arvokin (ks. HS.fi)).

Facebook, hyvä ja paha?

Miten voimme elää tuntien vähemmän valvonnantunnetta? Miten voimme taata, että tietojamme ei väärinkäytetä – Miten voimme saada takauksen yksityisyytemme suojasta. Onko alku puhelimen jättäminen kotiin? Näitä asioita varmasti pohditaan lähitulevaisuudessa.

Ratkaisua odotellessamme elämme todellakin uudenlaisen valvonnan aikakautta!

Google kuuntelee

Lähteet: WRAL.com, Quartz

Edellinen artikkeliPystyykö tunnissa syömään 4,5kg jätti-Toblerone-patukan? Kilpasyöjän videolla se selviää
Seuraava artikkeliJapanilaiset osaavat anteeksipyynnön jalon lajin. Videolla esitellään Shazait hauskasti!