Sony on tullut kovaa vauhtia järjestelmäkameramarkkinoille. Sony a7-malli tarjoaa peilittömän vaihtoehdon Canonin ja Nikonin peilillisille järjestelmäkameroille. Sony a99 taasen on peilillinen vaihtoehto, mutta peili on puoliläpäisevä, jolloin sen ei tarvitse liikkua kuvaa otettaessa.

Canon 5DM IV – Sony a7 III -vertailu

Sony a7 III tulee pian kauppoihin. Verrattaessa tätä Canon 5D MIV (Mark 4) -malliin kamerat ovat jokseenkin yhtä kyvykkäitä kuvaukseen. Canon on perinteinen peiliteknologian kamera, kun Sony luottaa peilittömään ratkaisuun – Jota se on kehittänyt jo useamman vuoden. Samalla uusia optiikoita a7-malliin on julkaistu.

Perinteisen digi-järjestelmäkameran toimintaperiaate (DSRL – Digital single-lens reflex camera)

Nyt peilittömät kamerat ovat nosteessa- tietysti mukaanlukien crop-kennoiset – kenties eniten niiden pienen koon ja painon vuoksi. Japanin markkinoilla peilillisten kameroiden myynti laski vuonna 2017 10,1%. Peilittömien vastaavien kameroiden myynti kasvoi 29,2%.

Vaihdettavan optiikan peilittömien kameroiden kasvava markkinaosuus

Canon tuo juuri nyt markkinoille uuden EOS M50 -mallin, joka kuvaa 4K-videokuvaa ja on croppikennoinen (APS-C). Uutisoimme tästä äskettäin: Canon tuo markkinoille peilittämän APS-C-järjestelmäkameran 4K-videokuvauksella. M. Sakata, Canonin Japanin markkinoinnin pomo, kertoo, että vielä ei ole suunnitelmia täydenkoon kennon peilittömästä kamerasta, mutta sellaista harkitaan ja tilannetta seurataan.

Canon EOS M50

Ohessa vertailtuna Canon 5D MIV ja Sony a7 III (ks. koko vertailu Camera Decision).

Canon 5D MIV Key Specs

 • Announcement Date: 2016-08-25
 • 30MP – Full frame CMOS Sensor
 • ISO 100 – 25600 ( expands to 50-102400)
 • Canon EF Mount
 • 3.2″ Fixed Type Screen
 • Optical (pentaprism) viewfinder
 • 7.0 fps continuous shooting
 • 4096 x 2160 video resolution
 • Built-in Wireless
 • Built-in GPS
 • 890g. 151 x 116 x 76 mm
 • Weather Sealed Body

Sony A7 III Key Specs

 • Announcement Date: 2018-02-27
 • 24MP – Full frame BSI-CMOS Sensor
 • ISO 100 – 25600 ( expands to 50-204800)
 • Sony E Mount
 • Sensor-shift Image Stabilization
 • 3″ Tilting Screen
 • 2359k dot Electronic viewfinder
 • 10.0 fps continuous shooting
 • 3840 x 2160 video resolution
 • 120 fps High-Speed Video
 • Built-in Wireless
 • 650g. 127 x 96 x 74 mm
 • Weather Sealed Body
Peilillinen tai peilitön

On mielenkiintoista seurata kuinka peilittömät kamerat tulevat markkinoille, Sony etulinjassa täydenkoon kennoissa. Mikäli Canon aikoo lähteä ottamaan Sonyn markkinoita, sillä on paljon kehitystyötä edessä. Mielenkiintoista on myös lukea kommentteja, joissa peilin ja peilittömän vaihtoehdon kannattajat käyvät toisiaan vastaan, mm. Petapixel-blogin kommenttiosiossa (ks. Tämän artikkelin alaosa). Monesti kommentti peilittömyyden puolesta on pienempi koko ja keveys.

Petapixel-blogin kommenttiosuus

Jokaisella on varmasti preferenssinsä, mutta uskaltaisin väittää, että jos Canon toisi markkinoille ”peilittömän 5D”-kameran, monen mielipide aiheesta muuttuisi – Olemme monesti niin merkkiuskollisia. Tosin saatan hyvin olla väärässä.

Lähteet: Petapixel, Nikkei Asian Review

Edellinen artikkeliMinustako pelinkehittäjä? Näin pääset helposti alkuun
Seuraava artikkeliUutuuskello kuvastaa pelaamisen trendejä