Maailman vanhimmat naisen tatuoinnit löytyivät infrapunavalon avulla egyptiläisestä Gebelein muumiosta

Brittiläiset tutkijat tutkivat egyptiläisiä muumiota British Museumin kokoelmmissa uudestaan. Tietokonetomografia, radiohiilimenetelmä sekä infrapunakuvaus paljastivat mm. aiemmin tuntemattomia Gebelein muumioiden tatuointeja.

Gebelein muumio EA 32751

Miehen oikeassa käsivarressa olevat eläinaiheet infrapunavalossa. Oikealla alhaalla muumio normaalissa valaistuksessa.

Gebelein muumiot ovat n. 5000 vuotta vanhat luonnollisesti muumioituneet henkilöt Egyptistä. Muumioita on kuusi kappaletta, ne löydettiin 1895-1896 ja lahjoitettiin British Museumille vuonna 1900.

Naismuumiossa näkyy oikean käsivarren keppi tai haka

Osa löytyneistä tatuoinneista tunnettiin entuudestaan, osa oli uusia löytyneitä. Kaikissa tapauksissa kuvioista saatiin tarkempaa tietoa infrapunavaloa hyödyntäen. Samalla löytyi vanhin tunnettu tatuointi naisessa.

Tatuoinnit sisälsivät kuvioita härästä, lampaasta sekä viivoja ja s-kirjaimen muotoisia merkkejä. Joitain vastaavia kuvioita on löydetty saman aikakauden keramiikkamaalauksista.

Naismuumion S-merkit oikeassa olkapäässä
Naismuumion oikean käden keppi tai haka
Vastaavantyyppistä kuviointia rituaalikeramiikassa samalta ajalta

Löytyneet tatuoinnit osoittavat, että vanhassa Egyptissä tatuoinnit olivat mitä ilmeisimmin yleisiä. Tatuointien merkityksestä ei ole tietoa, mutta voisihan syitä niihin pohtia. Kenties tatuoinnit liittyvät uskontoon tai ammattiin.

Lähde: British Museum