Tekoälylle opetetaan etiikkaa syöttämällä luettavaksi muinaisia Veda-kirjoja

Intiassa on kukoistanut korkeakulttuuri jo tuhansia vuosia sitten. Tällöin kirjoitettiin Veda-kirjat, jotka sisältävät mm. lukuisia moraaliohjeita – Jotka nykyaikanakin käsitetään hyviksi.

Atharva-Veda

Erikoiseksi kirjallisuuden tekee se, että ne ovat todella vanhoja, kirjoitettu sanskriitin kielellä. Vaikka länsimäinen kulttuuri on siirtomaa-aikojen jälkeen tullut Intiassa monasti päällimmäiseksi, ovat vanhat Veda-tekstit eläneet koko kansan parissa – ovathan ne selkeästi kirjoitettu. Hindun kieli muistuttaa joiltain osin sanskriittia ja onkin sukua tälle. Hindua puhuvalle sanskriitin oppiminen ei ole hirveän vaikeaa.

Rigveda-käsikirjoitus
Ramesvaran temppeli

Joissain Veda-kirjoissa on hyvinkin selkeitä eettisiä ohjeita, kuten ”Yhtäkään elävää olentoa ei saa vahingoittaa,” kertoo Wienin Logiikan ja laskennan instituutin A. Ciabattoni. Sanskritisti E. Freschi Itävallan tiedeakatemiasta tekee hänen kanssaan tiivistä yhteistyötä.

Hindujen filosofinen oppikunta Mimamsa käytti Veda-kirjojen velvollisuuksien ja kieltojen analyysia tehdäkseen viisaita ratkaisuja usean vuosisadan ajan. Nykypäivän loogikko tietotekniikassa käyttää samanlaista lähestymistapaa muodostaessaan sääntölausekkeita. Veda-kirjallisuus tarjoaa siis todistetuksi toimivan lähtökohdan logiikan kehittämiseen sen perusteella.

Kloonit ja moraali?

Yksi testi uuden lähestymistavan toimimisesta liittyy ns. Syena sacrifice-dilemmaan. Kyseessä on Veda-kirjallisuuden uhraus, joka on toteutettava vihollisen tappamiseksi. (”Kotka-uhri”, hyökkäävä vihollinen voidaan tappaa, mutta ei ole henkilöä, jolla on oikeus suorittaa tappaminen.)

600-luvulla intialainen filosofi Prabhakara ratkaisi tämän dilemman käyttäen useaa Veda-kirjallisuuden loogista ehtoa. Ratkaisu perustui hyvin monimutkaiseen tulkintaan, ja tästä aiheutui usean vuosisadan ajan kestänyt kiista aiheesta. Nyt Mimamsan säännöt ja Veda-kirjat muunnettiin osittain matemaattisiksi kaavoiksi, joista kyettiin johtamaan, että Prabhakaran looginen päätelmä piti paikkansa. Tämä oli ensimmäinen todiste, että Veda-kirjallisuutta todella voidaan hyödyntää diskreetissä matematiikassa.

Prabhakaran dilemmaa avattuna (Kirjasta: A Historical-developmental Study of Classical Indian Philosophy of Morals)

Muinaiset Veda-kirjat siis tarjoavat yllättäen mahdollisuuden luoda eettisesti toimiva tekoäly. Mm. Mimamsat tulkitsivat kirjallisuutta äärimmäisen pedantisti. Voisimme ajatella, että tekoälyyn kuitenkin voidaan tehdä poikkeuksia, mikäli Vedat eivät istu täysin nyky-yhteiskunnan etiikkaan. Tärkeää on, että tästä voitaisiin saada hyvä pohja. Erittäin kiehtovaa – Tekoäly etiikalla tuhansien vuosien takaa!

Lähde: Ancient Code