Relay Crime -teknologia mahdollistaa uudenmallisen auton varastamisen alle minuutissa, laite lukee avaimen signaalin hetkessä

Uusissa autoissa on hyvin usein avain, joka avaa auton ovet ja mahdollistaa käynnistämisen radiosignaalilla. Fyysistä kosketusta avaimen kanssa ei tarvita.

Rikos käynnissä

Rikos käynnissä
Havainnekuva teknologiasta

Onhan tässä jonkin aikaa jo eletty siitä, kun Hannu Karpo esitteli miten helposti auton oven lukon sai auki avaimella kuin avaimella. Tämä oli 80- tai 90-luvulla.

Teknologia on mennyt eteenpäin juoksujalkaa, mutta samalla näyttäisi, että usein se ei tee autoon murtautumisesta vaikeampaa – Kunhan on oikeat välineet.

Relay Crime toteutus, poliisin julkaisema valvontakameravideo:

Britannian West Midlandin poliisi julkaisi hiljattain videon, jossa nähdään kuinka kaksi autovarasta murtautuvat yhteistyössä kalliiseen Mersuun n. 10 sekunnissa. Varkailla on käytössään kaksi laitetta. Toinen laite lukee avaimen signaalin talon sisältä, toinen laite on auton vieressä ja lähettää signaalin autoon, joka ”luulee” avaimen olevan sen lähellä. Tällöin auto avaa ovensa ja antaa käynnistää moottorinsa napista. Minkäänlaista murron jälkeä ei synny.

Klassikkopätkällä Hannu Karpo esittelee autoon murtautumisen 80-90-lukujen tyyliin:
https://www.youtube.com/watch?v=D2rR-xsn-XE

Millä tahansa avaimella pääsee autoon, Hannu Karpo

Tämä on ensimmäinen kerta kun teknologian käyttäminen on tallentunut videokameraan ja jaettu mediassa. Rikokselle on annettu nimi ”Relay Crime” eli ”Edelleenvälitys-rikos”, käytetyn laiteyhdistelmän luonteen vuoksi.

Mahdollinen murtautumislaitteisto, kuva vuodelta 2016

Uudet turvallisuussuositukset poliisilta kehottavat käyttämään rattilukkoa.

Lähteet: Youtube, Business Insider, Car and Driver Blog