Jäikö auto lumeen? Näillä nikseillä sen pitäisi lähteä kuopasta

Lunta tulee pian taas koko maahan. Autoillessa tämä tarkoittaa sitä, että liikkeellelähtö saattaa olla vaikeaa. Usein pyörä jää pieneen kuoppaan pyörimään tyhjää. Mikäs tässä auttaisi paremmin kuin oikeat keinot.

Pyörä kuopassa

Ensimmäinen ja yksinkertaisin keino on nytkytellä auto edes-taakse. Ei välttämättä helpointa, mutta usein se riittää. Manuaalivaihteilla nopeasti vaihtamalla onnistuu ottamaan vähän vauhtia eteenpäin, vaihtamaan suoraan pakille ja sitten taaksepäin. Josta taas nopeasti ykköselle. Tällä auto usein lähtee, mutta usein vaihteita täytyy vaihtaa hyvin ripeästi. Toinen keino on, että painaa jarrun pohjaan kun vaihdetta vaihtaa. Tällöin tosin todella liukkaasta kuopan reunasta auto ehtii valua takaisin kuopan keskelle. Tästä tulisikin muistaa, että kun on jumissa, ei kannata antaa renkaan sutia, koska se kuumentaessaan sulattaa lumen, ja pito huononee edelleen kun sulanut lumi jäätyy jääksi. Automaattivaihteilla pakin ja driven välillä on käytännössä pakko painaa jarrua.

Auto jumissa?

Mikäli näillä ei lähde, niin pikku lapiolla tai vaikka äyskärillä voi kaivaa renkaan/renkaiden edestä ja takaa lunta pois.

Videolla esitellään niksit:

Lankunpätkällä pääsee usein myös liikkeelle. Lankku asetetaan pyörän eteen tai taakse, kiinni renkaaseen. Mikäli mahdollista, ennen lankun asettamista on yleensä tarve kaivaa lumet pois siitä mihin sen laittaa. Mikäli lankun päälle tarvitsee ajaa vauhdilla, pitää muistaa, että lankku saattaa sinkoutua vauhdilla pyörän alta pois ja osua autoon tai muuhun ympäristöön. Pyörä saa lankusta kitkaa ja nousee kuopasta.

Pyörä kuopassa
Kumimatto auttaa, tosin auton omaa mattoa ei kannata käyttää – Saattaa mennä rikki

Lankun sijaan voi käyttää kumi- tai muovimattoa. Köydenpätkääkin voi testata, jos muuta ei ole käsillä. Hiekoitushiekka on myös usein toimiva ratkaisu, joskin sitä harvemmin on mukana sattumalta.

Vielä yksi niksi on lisätä painoa akselille, jolloin renkaat ottavat paremmin kiinni. Etuvetoisessa tämä tosin on hankalampi toteuttaa.

Hyvistä neuvoista huolimatta, kannattaa aina muistaa, että kun jää jumiin, niin ei kannata hätäillä ja mahdollisesti rikkoa jotain. Lankunpätkä saattaa tosiaan olla hyvinkin vaarallinen sinkoutuessaan pyörän alta pois. Kannattaa myös varoa rikkomasta rengasta.

Tällä videolla ja pitämällä mukana pikkulapiota ja kumimattoa tai hiekkaa saattaa olla suurikin merkitys liikkeelle pääsyssä.

Pahimmat tilanteet tiellä lienevät kun veden alla on jäinen pinta, tai kun jää on mustaa. Kun auto lähtee alta, siinä ei välttämättä auta nastarenkaatkaan

Lähteet: Lifehacker, Flickr