Tietojenkäsittelytieteen ylioppilas Columbia Universitystä K. Chen päätti perehtyä HDR-valokuvankäsittelyyn hyödyntämällä Excel taulukkolaskentaohjelmaa. Kuvankäsittely perustuu kuvan pikselin sävyn numeroarvoon, HDR-algoritmiin sekä matriisipohjaiseen yhtälöön.

Alkuperäinen kuva ja Excel-HDR-kuva

HDR-laskentaa

HDR (engl. High Dynamic Range) tarkoittaa käytännössä kuvaa, jossa usealla eri valotuksella otetusta kuvasta koostetaan yksi kuva, jossa pyritään saamaan mahdollisimman tasaisesti valottunutta aluetta kuvapintaan. Ks. Wikipedia.

Aluksi kuva muutettiin pikselipohjaisiksi numeroarvoiksi: Jokaisella pikselillä oli sävyarvo 0-255. Nämä arvot syötettiin Exceliin taulukon soluihin. Ehdollisella muotoilulla saatiin jokaiselle solulle harmaasävy. Solut muutettiin neliöiksi ja zoomattiin ulos, jolloin jokainen solu oli yksi kuvan pikseli.

Chen esittelee kuinka kuva toteutettiin, hieman pitkä video, mutta suosittelen!:

Sama toimenpide toistettiin eri valotuksella otettuihin kuviin. Jokusen kuvan toteuttamisen jälkeen Excel otti jo 13 gigaa ramia. Tämä vaati koneen uudelleenkäynnistyksen.

HDR-Excel, algoritmi
HDR-Excel, algoritmi
Kuva pikseleinä eli soluina

Seuraavaksi Chen hyödynsi HDR-algoritmia selvittääkseen mikä arvo valittaisiin mistäkin eri valotuksella tuotetusta ”Excel-kuvasta” lopulliseen kuvaan. Moneen osaan jaettu kaava syötettiin Excelin lopullisen kuvan soluihin. Noin 30 sekunnin laskemisen jälkeen paukahti ruudulle valmis HDR-kuva.

Excel ja muutkin nykyiset taulukkolaskentaohjelmat ovat siitä mielenkiintoisia, että niitä voi käyttää kuten tietokantaa, mutta käyttöliittymä on graafinen. Tämä HDR-kuva on hyvä esimerkki tästä. Luulisin, että esimerkiksi Photoshopin HDR-kuvanmuodostus toimii jokseenkin samalla tavalla, erona, että se käyttää omaa tietorakennettaan kuvan sävyjen laskemiseen näytölle.

Lähteet: Petapixel, kevinchen.co

Edellinen artikkeliAquasonic on tiettävästi ensimmäinen vedenalainen bändi, laulua ja instrumentteja vesitankeissa
Seuraava artikkeliJäikö auto lumeen? Näillä nikseillä sen pitäisi lähteä kuopasta