Suomessakin on puhuttu asuntojen kokoamisesta rahtikonteista. Pykäläviidakko ja säännökset ovat kuitenkin estäneet tehokkaasti yritykset järjestellä asuntopulaa näinkin innovatiivisin keinoin :-). USAlainen LOT-EK-arkkitehtitoimisto otti materiaaliksi kontit ja pykäsi kunnon kulma-asunnon Brooklynin Williamsburgin korttelinkulmaan.
Sen sijaan että kontit olisi kasattu yksinkertaisesti pinoon, tehtiin kulma-asunnosta arkkitehtonisesti kiinnostava luomalla vino sivuprofiili ja keskittymällä avaraan sisätilaan. Loft-tyyppiset asunnot ”hipsteri”-alueella ovat kysyttyä tavaraa.
Tontin ala on 7,6 x 30,5 metriä (25 x 100 jalkaa) ja se käytetään tehokkaasti terässeinäisillä pilkotuilla ja uudelleenmuotoilluilla konteilla. Rahtitavaraa on ollut taantuman aikana paljon, joten konttejakin on ollut vapaana ja ainakin joissain yhteyksissä edullisesti saatavilla. Kuten kuvista näkee, pois leikatut konttien palaset on hyödynnetty toisessa kohtaa, esim. julkisivun alaosasta leikattu pala on katolla.
Suunnittelijaryhmä kuvaa ”konttiasuntoa” seuraavasti: ”Monoliittinen yksityinen tila urbaanissa ympäristössä”.
Alla time-lapse-video kortteliasunnon rakentamisesta:
Mielestäni kaikin puolin tyylikäs kokonaisuus ja varmasti mukava paikka viettää aikaa. Konttien käyttäminen rakennusmateriaalina ja modulaarisina osina on mielestäni hyvä ja hyödyllinen idea. Voisimme todellakin toivoa yksinkertaisia konttiasuntoja myös Suomeen. Parikontti olisi varmasti riittävä asunto esimerkiksi opiskelijalle lukuvuodeksi. Lämpöristykseenkin löytyisi varmasti jokin luova ratkaisu. Lämmitykseen vaikka kamiina! Katsotaan näemmekö näitä meilläkin joku päivä.
Lähde: Designboom