Facebook on loistava tapa seurata sivuja, ryhmiä, uutisvirtaa sekä kuvia ja päivityksiä. Helppoa katsastella mitä vaikkapa jokin julkisuuden henkilö kommentoi tai kuinka jokin blogi uutisoi vaikkapa tee-se-itse-vinkkejä — tai hilavitkuttimia! Ongelmana on kuitenkin, että ajan kuluessa kaikki omat toimet facebookissa tallennetaan: Aina päivityksista ja paikkamerkinnöistä katsottuihin videoihin sekä tehtyihin hakuihin. Jotenkin näitäkin täytyy sitten hallinnoida.

Ei kai asia ole näin

Zuckerberg lainaus

Haut ja katsotut videot saa tyhjennettyä melko helposti toimintaloki-sivun kautta. Mutta kun alkaa tarkastella itse toimintalokia, huomaa että sinne on tallentunut kaikki mitä on facebookissa koskaan tehnyt. Esimerkiksi jos on pari vuotta sitten kommentoinut jonkin lehden artikkelia, se on edelleen siellä. Suosittelemme hilavitkuttimessa tasaisin väliajoin poistamaan vanhat päivitykset. Tämä onnistuu käymällä läpi toimintalokia poistamalla päivitys yksi kerrallaan. Lisää tietoa tästä Iltasanomissa sekä F-securen sivuilla.

Facebook julkisuustasot
Facebook ≠ yksityisyys

Voi ehkä arvata, että vaikkapa 10 vuoden läpikäynti kestää kauan – Omasta päivitysaktiivisuudesta riippuen tietenkin: Jokainen päivitys täytyy erikseen klikata pois.

Onneksi joku on keksinyt tähän helpotuksen. Social Book Post Manager -selainlisäosan saa chromeen sekä firefoxiin. Itse suosin, ja suosittelenkin, Vivaldi-web-selainta (lataa täältä), johon käy Chromen lisäosat.

Kun Social Book Post Manager on asennettu, selaimen oikeaan alakulmaan tulee symboli. Ollessa Facebookin Toimintaloki-sivulla (Activity Log), klikataan symbolia. Tällöin aukeaa ikkuna, josta valitaan aikajakso jolta päivityksiä joko poistetaan tai piilotetaan. Käyttöohjeet löytyvät lisäosan sivulta, ks. linkki. Kun halutut parametrit on valittu, skripti käynnistetään ja se alkaa käydä läpi tapahtumalokia. Tässä saattaa kestää melko kauan, mutta eipä tarvitse tehdä itse yksitellen, siihen saattaisi mennä helposti viikkokin.

Suosittelemme kommentoimaan ja päivittämään facebookkia harkiten, sillä kaikki mitä sinne kirjoittaa jää muistiin käytännössä ikuisiksi ajoiksi, ellei niitä itse poista.

Facebookin yksityisyysasioista

Muistanette myös pitää huolta, että päivitykset ovat julkisia tai vain kavereille näkyviä oman mieltymyksenne mukaisesti. Julkisiin päivityksiin suosittelemme suhtautumaan varauksella, sillä ne todellakin ovat julkisia ja kaikille näkyviä. Lisää aiheesta täällä: IL: Näin hallitset Facebookin aikajanaa.

Suosittelemme myös kytkemään Facebook-sijaintitallennuksen pois. Siitä lisätietoa Iltasanomissa.

Saattaahan se tuntua kummalta, että joutuu tekemään tällaisia insinööritason teknisiä säätöjä käyttääkseen suosittua sosiaalista alustaa. Mutta sopii miettiä, kuka olisi 20 vuotta sitten jakanut kaikille tuttavilleen sijaintinsa ja kuvansa – Paitsi yhdessä paikassa, siten, että kuvat voi tallentaa facebookista kuka vain näistä kavereista. Mikäli yksityisyysominaisuuksien säätäminen tuntuu liian tekniseltä, suosittelemme pyytämään apua insinööriltä :-)!

Kuvakaappaukset selainlisäosan käytöstä, löytyy asennussivulta: Social Book Post Manager -selainlisäosa

Ai niin. Loppuun vielä: Facebook on n. 59 miljardin arvoinen yritys. Mistä tämä arvo muodostuu? Lähinnä käyttäjien tuottamasta sisällöstä sekä heistä tallennetusta datasta – jota myydään eniten tarjoavalle yritykselle tai vaikkapa valtion instanssille.

Valokuvat jakoon?

PS. Myös muita vastaavia lisäosia on saatavilla, mutta tämän on allekirjoittanut testannut.

Edellinen artikkeliLOT-EK-arkkitehtitoimisto rakensi tyylikkään kodin 21 rahtikontista Williamsburgiin
Seuraava artikkeliVuoden 1945 pommikoneen törmäys Empire State Buildingiin sai ihmiset järkyttymään