Kun elektroniset laitteet pienenevät, astuu usein esiin virrankäyttöongelma. Tai oikeastaan virrantarveongelma. Vaikka kuinka saadaan elektroniikkaelementit mahtumaan pienempään tilaan, akun kesto ja koko tulevat vastaan. San Diegon Yliopistossa on kehitetty uusia keinoja päästä eroon tästä seikasta.

Hieman lyijykynän kärkeä suurempi (0,15 x 0,15mm)

Pikkuruinen lämpötilaa mittaava sensori toimii lähes ilman erillistä virtalähdettä. Se kuluttaa virtaa vain 113 pikowattia, 628 kertaa vähemmän kuin nykyinen virrankulutusennätys.

Anturi

Transistoreissa esiintyy ”gate leakage”-ilmiö (hilan lähdevuoto), jossa pieni määrä virtaa karkaa transistorin avautuvasta tai sulkeutuvasta portista. Transistorien pienentyessä porteista tehdään yhä ohuempia, jolloin tämä vuotaminen kasvaa. Tämä sensori hyödyntää tuon virran.

Sensori mittaa lämpötilaa välillä -20 ja 40°C, ja päivittyy sekunnin välein. Nämä ominaisuudet eivät ole välttämättä huippuluokkaa, mutta todennäköisesti tämä tekniikka saapuu jossain vaiheessa uusiin älylaitteisiin.

Kasvavat älykellomarkkinat (2016)

Tekniikka kehittyy ja koot pienenevät. Tässä tarvitaan juuri tällaisia uusia keksintöjä löytää myös pienentyvä virrankulutus.

Lähde: Slash Gear, CNN

Edellinen artikkeliKuolan supersyvä porausreikä ”Kola Borehole” kertoi aikoinaan yllättäviä asioita Maan kerroksista
Seuraava artikkeliTähtien sota -jumppatarvikkeet ennakkotilattavana! Boba Fett -kahvakuula, Kuolontähti-painopallo ja Han Solo -joogamatto :)