Kun puhutaan huipputehokkaista tietokoneista, tavallisesti mieleen ei ensimmäisenä tule pelikonsolit. Yhdysvaltojen ilmavoimat yhdessä Sonyn kanssa ovat kuitenkin nyt todistaneet, että myös pelikonsolit käyvät supertietokoneesta, kun näistä kootaan riittävän suuri klusteri.

New Yorkiin sijoitettu PS3-supertietokone nimeltään Condor Cluster koostuu yhteensä 1760 Playstation 3 pelikonsolista. Ilmavoimien käytössä olevan tietokoneen avulla voidaan analysoida huipputarkkoja tiedustelukuvia biljoonien pikseleiden minuuttivauhdilla, tai esimerkiksi tunnistaa lentäviä objekteja epätarkoistakin kuvista erittäin nopeasti. Ilmavoimista kerrotaan että tietokoneen avulla on mahdollista suorittaa sellaisia toimintoja, joiden suorittamiseen kului aiemmin tunteja, vain muutamissa sekunneissa.

Kun yhden PS3 konsolin hinta Suomessa tällä hetkellä on noin 300 euroa, niin vastaavan supertietokoneen hinnaksi tulisi teoriassa itse kasattuna 528 000 euroa. Ihan joka pojan harrasteprojektiksi tästä ei siis ole. Rahoilleen saisi kuitenkin varmasti vastiketta, sillä ilmavoimien arvion mukaan PS3 klusteri-supertietokone on tällä hetkellä maailman 33 tehokkain tietokone. Vertailukohtana mainittakoon, että nopein suomesta löytyvä tietokone, eli CSC:n Cray XT5/XT4 QC 2.3 GHz on maailman nopeimpien tietokoneiden listalla vasta siellä sijan 50 paikkeilla (Wikipedia).

Lähde: blog.cleveland.com

Edellinen artikkeliPunkkia soittava höyrykäyttöinen levysoitin on todellista steampunkkia
Seuraava artikkeliKymmenettä kertaa järjestettävä LanTrek-tapahtuma starttaa pian – varaa konepaikkasi nyt!

12 KOMMENTIT

 1. jejejee.
  mullakin löytyy ps3 120gb ja helkkarin hyvä vekotin.
  mulla oli xbox360, mutta RROD kävi turhan tutuksi niin heitin pois.

 2. Ne (us-army) aikanaan hommasivat niitä (ps3) koska se oli edullisin (prossuteho / $).

 3. toivottavasti noiden firmistä ei päivitetä sillä silloin niistä menee OS-menu pois eli vaihtoehtoisen käyttöjärjestelmän käynustäminen josta oli aikalailla juttua aikaisemmin..

  Toivottavasti ominaisuus tulee takaisin

  että ei tarvii häkätyllä versiolla asentaa sitä linuxia siihen PS3:seen

 4. Jossain vaiheessahan puhuttiin, että jos haluaa oikeasti tehdä supertietokoneen halvalla niin katse näytönohjaimiin. NIISSÄ on vääntöä per taala. Toki klusterointi on hiukan vaikeampaa kuin beowulf-pleikkarifarmilla mutta kyllä lopputuloskin on sitten pari kertaluokkaa kovempi.

 5. ”toivottavasti noiden firmistä ei päivitetä sillä silloin niistä menee OS-menu pois eli vaihtoehtoisen käyttöjärjestelmän käynustäminen josta oli aikalailla juttua aikaisemmin.”

  Tuollaisten koneiden ei tarvitse olla kiinni verkossa, joten eipä tuo Sonyn päätös poistaa Other OS-ominaisuus juuri armeijaa tai muitakaan tutkimuskeskuksia häiritse.

  ”Toivottavasti ominaisuus tulee takaisin”

  Tuskinpa tulee, valitettavasti.

  Itse artikkelissa olisi voinut kertoa, että kyseiset konsolit ovat olleet suosittuja tuollaisissa ratkaisuissa Cell-prosessorien tehokkuuden vuoksi.

 6. Other OS ominaisuus poistettiin sen takia että krakkerit miltei saivat PS3:sen pyörittämään piraattipelejä sen kautta.

 7. Tuo Other OS:han hyvin pitkälti aiheutti sen että koneen kräkkääminen kesti näinkin kauan! Kyllä kräkkereiden 1. prioriteetti on saada Linux pyörimään ja sen jälkeen vasta ihmetellään muun allekirjoittamattoman koodin mahdollistavaa exploittia.

 8. Jossain vaiheessahan puhuttiin, että jos haluaa oikeasti tehdä supertietokoneen halvalla niin katse näytönohjaimiin. NIISSÄ on vääntöä per taala. Toki klusterointi on hiukan vaikeampaa kuin beowulf-pleikkarifarmilla mutta kyllä lopputuloskin on sitten pari kertaluokkaa kovempi…

 9. Hups,

  ei pitäisi käyttää Wikipediaa lähteenä. Kun Lokakuun 2010 tuloksia katselee niin on hieman eri sijoitus Suomen tehomyllyllä.

  Ja maailman tehokkaimpien listalta löytyy nykyisellään paljon GPU-suoritintehoa, eli ei jäänyt aie vain puheeksi.

Kommenttien lisääminen on estetty.