Han-dynastian aika Kiinassa 206 eaa – 220 jaa oli uudistusten ja kukoistuksen aikaa. Paperi ja posliini otettiin käyttöön, kungfutselaisuudesta saatiin vaikutteita hallintojärjestelmään. Maassa vallitsi sisäinen rauha ja 8000km pitkä silkkitie otettiin käyttöön. Korkeakulttuurin kukoistusta siis!

Jade-dildo miehelle tai naiselle
Jade-dildo miehelle tai naiselle

Sanfransiskolaisessa aasialaisen taiteen museossa on näyttely Han-dynastian ajan esineistä ja puvuista. Mukana on mm. jadesta valmistettuja hautapukuja sekä viininjuontiin tarkoitettuja astioita. Mikä on ehkä yllättävää, mukana on haudoista löydettyjä jade- ja kuparidildoja. Korkeamman yhteisöluokan henkilöt ovat ottaneet joitain seksivälineitänsä mukaansa tuonpuoleiseen. Kuvien mukaisia seksileluja on löydetty sekä miesten että naisten haudoista. Mikäpäs siinä, kun dynastialla on ollut asiat kunnossa, on jäänyt aikaa maallisiin hupeihin.

Kuparidildo, joka on ollut kiinni nahka- tai pitsihousuissa
Kuparidildo, joka on ollut kiinni nahka- tai pitsihousuissa

Haudoista on kaivettu myös käyttöesineitä, keittiötarvikkeita, kuninkaallisia symboleja, aseita sekä kylpytarvikkeita. Fan Zhang, museon kuraattori kertoo, että monella haudatuilla on ollut laulukaskaisenmuotoinen sinetti suun edessä chi-energian säilyttämistä varten.

Korkeaa kulttuuria ja tavanomaista kuninkaallisten elämää. Hauska, että hautoja tutkitaan ja vanhoja kulttuureja muistellaan. Toisaalta herättää hieman kummastusta, että kun haudat ovat tarpeeksi vanhoja, hautarauha ei enää kosketa niitä. Tällaisia tutkimuksia kuitenkin tehdään jatkuvasti, ja kenties ne tuovat nykyaikaan tunteen, että aika jatkuu, elämä pysyy hyvänä, eikä kukaan elä toista kauemmin. Tärkeää on, kuinka elämme elämämme!

Lähteet: Ancient Origins, Han-dynastia wikipediassa

Edellinen artikkeliKalsarit joissa on viinakätkö
Seuraava artikkeliIlmalla täyttyvä ranneke voi pelastaa hengen