Gizmodon ohjeistus Internetistä poistumisen aloittamiseen, datan säilyttämiseen

AdminSB

Updated on:

Internet-tilien poistaminen
Internet-tilien poistaminen

Internet (WWW) on ollut jokapäiväinen identiteetti-”varas” jo toistakymmentä vuotta. Aiemmin mietittiin tarkkaan ilmoitetaanko postimyyntifirmalle puhelinnumero tai uskaltaako kenellekään kertoa koko nimensä ja yhteystietonsa.

Maailma muuttunut radikaalisti. Paitsi että oma identiteetti on jatkuvasti jaossa useassa palvelussa sekä sosiaalisessa mediassa, joudumme myös jatkuvasti hyväksymään erilaisia sopimuksia Googlen, Facebookin, Spotifyn ym. kanssa. Helppoahan se on klikata joka sopimukseen ”Ok / Hyväksyn”, mutta mihin sekin johtaa lopulta?

Jos haluaa tutkia omaa julkista Internet-profiiliaan, voi aloittaa vaikkapa googlettamalla omalla nimellään, katsoen myös kuvahaun. Parempi tehdä tämä selaimella josta on poistettu evästeet, jotta saa objektiivisemman näkymän. Tästä on Iltalehti kirjoittanut artikkelin 2013.

Gizmodon ohjeet toki koskevat vain tiettyjen tilien poistamista. Jos omat kuvat ja tiedot ovat levinneet laajalle webbiin, on niiden poistaminen käytännössä mahdotonta. Web on monilta osin julkinen ja historian tallentava media.

Gizmodon ohjeistus sisältää seuraavat kohdat:

– Facebookin tilin poistaminen, mutta käyttäjätietojen lataaminen zip-paketissa
Huomattavaa, että paketista löytyy lista kaikista ip-osoitteista, joista olet ikinä kirjautunut tilillesi
– Twitter-tilin arkiston hakeminen ja tilin poistaminen
– Instagram-tilin poistaminen näkyvistä
– Snapchat-tilin poistaminen
– Yahoo-tilin poistaminen

Muutakin poistettavaa toki olisi. Mainittakoon myös, että Internetin historiaa tallentavat mm. Wayback Machine sekä Archive.is. Näissä voi myös käydä tallentamassa peilauksen mistä tahansa url-osoitteesta.

Lähde: Gizmodo