Waseda Universityn uusi älytatuointi, jonka valmistus on helppoa
Waseda University, uusi älytatuointi, jonka valmistus on helppoa

Japanilaisessa Waseda Universityssä on löydetty uusi ja helppo keino tuottaa älytatuointeja eli tatuointeja joissa on virtapiiri. Sovellutuksia tällaisille tatuoinneille on kehitelty jo pidemmän aikaa, mutta tarvittava tekniikka on ollut monesti kallista ja vaatii erityistä tarkkuutta.

Uuden ultraohuen joustomuovifilmin (elastic polymer film) venyvyys ja joustavuus on jopa 50-kertaa parempi kuin muissa vastaavissa materiaaleissa.
Filmille voidaan tulostaa tavanomaisella mustesuihkutulostimella piirilevy käyttäen hopeaa sisältävää mustetta. Tarvittavat komponentit asetetaan kahden filmin väliin. Filmit liimautuvat itsestään kiinni toisiinsa. Tutkimus perustui tähän uuteen materiaaliin ja sandwich-tekniikkaan, josta tutkimuksen nimi: ”Sandwich fixation of electronic elements using free-standing elastomeric nanosheets for low-temperature device processes”.

Polymeeriarkin paksuus on alle 750 nanometriä eli noin 120 kertaa ohuempi kuin hius. Käsittelyssä ja tulostuksessa ei tarvita steriiliä tilaa tai korkeaa lämpötilaa. Käytännössä älytatuointi voitaisiin siis toteuttaa kotioloissa.

Älytatuoinnin rakenne
Älytatuoinnin rakenne

Materiaali tarttuu myös ihoon suoraan, eikä tarvita liimaa tai muita lisämateriaaleja. Testeissä tämä nanomateriaali kesti useita päiviä kädessä. Tatuointiin kiinnitettiin sähkökomponentteja, mm. ledejä ja vastuksia.

Tatuointia esitteleva video:

Uudelle tekniikalle suunniteltiin mahdollisia sovelluksia. Yleisesti mm. verenkoostumuksen mittaaminen olisi hyödyllistä. Vaikkapa veren alkoholipitoisuus tai sokeripitoisuus voisivat olla tarkkailtavia tietoja. Bluetooth-komponentilla voitaisiin siirtää tieto suoraan älylaitteeseen. Tatuoinnilla voitaisiin myös annostella suoraan verenkiertoon ainetta siihen asennetusta komponentista.

Uusia sovelluksia tähän päivään voisi olla alkolukko tai ”anniskelulukko”, joka mittaisi promillet. Voisiko tatuoitiin kytkeä jonkin puhelimen sovelluksen? Pokemon go -tyylisesti.

Tulevaisuudessa voisi olla rannekello toteutettu tämän tyyppiseen teknologiaan pohjautuen. Myös kulunvalvonta voisi saada uusia toteutuksia, jos älytatuointi lukisi dna-koodin ja vertaisi sitä valvontajärjestelmän rekisteriin. Näitä kehitellessä tulee usein pohtineeksi kuinka paljon valvontaa me tarvitsemme. Enemmän tämä voisi toteutua juuri kehon ominaisuuksien mittauksiin ja hyvinvointiin. Lääketieteelle uusia avustavia laitteita.

Lähteet: Daily Mail, Tutkimus, Waseda University -artikkeli

Edellinen artikkeliMarconi Union sävelsi Weightless-kappaleen, jonka pitäisi tutkimuksen mukaan vähentää rauhattomuutta 65%, kuuntele
Seuraava artikkeliGizmodon ohjeistus Internetistä poistumisen aloittamiseen, datan säilyttämiseen