kultalappu

Erilaisten pienten sensorilaitteiden kehittymistä ja yleistymistä jarruttaa nykyään usein akkuteknologia. Pieniä taipuvia paristoja ei ole vielä markkinoilla ja akut tai paristot kykenevät säilömään vain rajallisen määrän virtaa. Tämän johdosta monet tutkijat etsivätkin vaihtoehtoisia ratkaisuja muun muassa puettavien laitteiden virtalähteiksi. Nyt Singaporen kansallisessa yliopistossa on kehitetty venyvä postimerkin kokoinen luiska, joka muuttaa staattisen sähkön erilaisissa laitteissa hyödynnettäväksi virraksi.

Laite rakentuu silikonista ja kullasta koostuvista pinnoitteista, joiden välistä löytyy pikkuruisia silikonipalkkeja. Luiskan ominaisuuksia esiteltiin tämän vuoden IEEE MEMS -konferenssissa viime viikolla. Esimerkiksi kurkkuun kiinnitettynä laite tuotti 7,5 V jännitteen pelkästä puheesta ja luiskaa sormella taputeltaessa saatiin irti jopa 90 V jännite. Virtalukemat ovat sen sijaan melko pieniä, sillä 90 V jännitettä vastasi 0,8 mW teho.

Lähde

Edellinen artikkeliJacobson’s Fabulous Olfactometer – Päähän asetettava koje tunnistaa ilmansaasteet
Seuraava artikkeliDJI päivitti quadkopteriensa ohjelmistoja hiljattain uutisoitujen tapausten vuoksi