Vaikka tilanne Suomessa ei vielä ole mikään huono, niin nykyään moni suurkaupunki kärsii todella heikosta ilmanlaadusta. Esimerkiksi turhan suurten hiilidioksidimäärien havaitseminen on kuitenkin ihmiselle lähes mahdotonta ilman mittareita, joten usein saasteita tulee hengiteltyä täysin tietämättään. Susanna Hertrichin kehittämä viritelmä antaa kuitenkin ihmisille, eläimiltä löytyvän, ilmansaasteita tunnistavan aistin.

Pääasiassa nahkasta, metallista ja muovirattaista valmistetun härvelin toiminta perustuu ilmanlaatua mittaaviin sensoreihin sekä Arduino-mikropiiriin. Laitteesta löytyy metallinen kehikko, joka tarttuu kiinni käyttäjän ylähuulesta. Jos ilmassa havaitaan suurehko CO2-pitoisuus, niin kehikkoa pyöritetään rattaiden avulla hitaasti ylöspäin, jolloin ylähuuli nousee hieman ylös. Tämä reaktio vastaa sitä, jonka eläimet tuottavat havaitessaan ilmassa kemikaaleja.

Mistään kaupallisesta tuotteesta ei tietenkään ole kysymys, sillä moni tuskin haluaisi kävellä tuollaisen vekottimen kanssa julkisesti kadulla, vaikka se ilmansaasteista varottaisikin.

Lähde

Edellinen artikkeliGlow – Hehkuvat johdot sisältävät kuulokkeet sykkivät mahdollisesti jopa sydämen tahdissa
Seuraava artikkeliIholle asetettava luiska muuttaa staattisen sähkön pienten laitteiden virraksi