Yhdysvaltojen Coloradossa sijaitsevan yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jolla kuuroina syntyneet tai kuulonsa menettäneet pystyisivät ”kuulemaan” esimerkiksi puhetta. Menetelmä ei varsinaisesti palauta kuuloa, mutta se korvaa toimimattoman aistin toisella.

Uusi järjestelmä toimii hieman samaan tapaan kuin sokeille tarkoitettu sokeainkirjoitus, joka korvaa kuulon tuntoaistilla. Systeemi nimittäin perustuu äänien muuttamiseen erilaisiksi värinöiksi, jotka sitten välitetään suun yläosaan. Tämän jälkeen kuuron potilaan pitäisi pystyä tunnistamaan värähdyksiksi muutettua puhetta kielen avulla. Toki ensin täytyy oppia yhdistämään tietyt värähdykset tiettyihin äänteisiin, mutta tämä on tutkijoiden mukaan helpompaa kuin miltä se aluksi voi kuulostaa.

Tällä hetkellä uusi järjestelmä on vielä kehityksen alla ja kaupallisia versioita saadaan valitettavasti odottaa vielä useampikin vuosi, mikäli sellaisia edes koskaan tulee tarjolle. Kuulon korvaaminen kieleen kohdistetulla värähtelyllä on kuitenkin mielenkiintoinen näkökulma kuurouden parantamiseksi.

Lähde

Edellinen artikkeliSkydio pelastaa quadkopterit törmäyksiltä
Seuraava artikkeliSpectral Motion kehittää ällistyttävän aidolta näyttävää rekvisiittaa elokuviin