Tutkijat kehittivät liimamaisen aineen, josta saattaa tulevaisuudessa syntyä 3D-tulostettuja elimiä

geeniliimaa

Vaikka 3D-tulostimet ovat kehittyneet hurjaa vauhtia viimeisten vuosien aikana, niin ei niitä vielä voi hyödyntää esimerkiksi onnettomuuksissa menetettyjen elinten tai ihon korvaamisessa. Nyt Texasin yliopiston tiedemiehet ovat kehittäneet liimamaisen aineen, joka saattaisi soveltua orgaanisten kudosten tulostamiseen.

Aine luotiin hyödyntämällä tarkoitusta varten suunniteltuja DNA-säikeitä, jotka muodostavat halutunlaisia sidoksia. Näin ollen tällä menetelmällä tuotetut kappaleet saataisiin kasvamaan juuri halutun muotoisiksi. Valitettavasti verrattain yksinkertaistenkin ruumiinosien 3D-tulostamista saadaan vielä kuitenkin odottaa ainakin jonkin aikaa, sillä tekniikkaa kokeiltiin vasta hyvin pienessä mittakaavassa ja sen skaalautuminen suurempaan käyttöön ei ole aivan niin varmaa. Maailmassa on kuitenkin monta ihmistä odottamassa elinluovutuksia, joten keinotekoisesti tuotetuilla vastineilla olisi varmasti kysyntää.

Lähde