nanosensori_elämä

Erilaiset liiketunnistimet ovat tuttu näky täällä maapallolla, mutta kuluttajille suunnattujen vekottimien tarkkuus ei yllä lähellekään tasoa, jossa niitä voitaisiin käyttää hyvin pienikokoisen elämän etsimiseen. Nyt tutkijat ovat sen sijaan kehittäneet nanosensoreihin perustuvan ratkaisun, jonka avulla esimerkiksi bakteerien liike on helppo havaita.

Uusi systeemi perustuu pieneen ulokkeeseen, johon mahtuu noin 500 bakteeria. Näiden muodostama hienoinen liike saadaan sitten havaittua lasersäteiden avulla. Järjestelmä on toiminnaltaan varmempi kuin nykyiset kemikaalien etsimiseen perustuvat ratkaisut ja sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi lääkkeiden vaikutusta tutkittaessa, koska uusi menetelmä ei itsessään vaikuta tutkittavaan kohteeseen.

Tekniikkaa kehitetään tämän lisäksi käytettäväksi muun muassa elämän etsimiseen muilta planeetoilta. Nykyiset menetelmät perustuvat yleensä ainoastaan erilaisten maapallolta tuttujen kemikaalijälkien etsimiseen, mutta ihmiselle uudet elämänmuodot voivat koostua aivan toisenlaisista aineista.

Lähde

Edellinen artikkeliQuakea voi pelata nyt myös oskilloskoopin kautta
Seuraava artikkeliKairos T-band tekee normaaleista rannekelloista älykkäitä