junalaser

Päivän toinenkin artikkeli koskee Hollantia ja junaraiteita. Moni on varmasti täällä Suomessakin tottunut junissa kaikuviin kuulutuksiin siitä, kuinka ollaan myöhässä radalle kasaantuneen lumen tai lehtien takia. Nyt hollantilaiset junat ottavat käyttöönsä kiskoja puhdistavat lasersäteet.

Ideana on se, että lasersäteet lämmittävät hieman radalla olevia roskia ja näin ne irtoavat kiskoilta ennen osumistaan junan pyöriin. Samalla tekniikka myös kiillottaa kiskoja ruosteesta ja kuivaa näitä hidastaen niiden uudelleen likaantumista. Systeemi toimii korkeintaan 80 km/h vahdissa, joten sitä ei voi käyttää niin tehokkaasti pikajunissa. Toinen ongelma aiheutuu junan tärinästä, joka saattaa johtaa siihen, että lasersäteet eivät osukaan kiskoihin. Tällöin järjestelmä osaa kuitenkin kytkeä säteet pois päältä.

Lasereihin perustuvia puhdistusmenetelmiä on käytetty teollisuudessa jo jonkin aikaa, mutta junaliikenteessä ne ovat uusi juttu. Ehkäpä VR:nkin pitäisi harkita vastaavanlaisen tekniikan käyttöönottoa tulevaisuudessa.

Lähde (pdf)

Edellinen artikkeliPotentiaaliset kodinostajat pääsivät tutustumaan taloon vuoristoradan avulla
Seuraava artikkeliTutkijat kehittävät venyvää keinotekoista ihoa, joka antaisi proteeseille tuntoaistin