wikigalaksi

Avaruus on mielenkiintoinen tutkimuskohde sen laajuuden ja lukuisten mysteerien takia. Näin ollen kyseinen ”tila” sopii hyvin myös valtavien datamäärien mallintamiseen. Nyt ranskalainen tietotekniikkaa opiskeleva Owen Cornec on väsännyt muun muassa Googlen Chrome-selaimella pyörivän galaksin osasta Wikipedian artikkeleista.

Jokainen virtuaalisen galaksin tähti kuvaa yhtä Wikipedian artikkelia ja toisiinsa liittyvät artikkelit muodostavat tähtiklustereita. Yksittäistä tähteä klikkaamalla saa lisäksi näkyviin kyseisen artikkelin sisällön ja tähdestä piirtyy myös reitti siihen eniten liittyviin artikkeleihin (eli toisiin tähtiin). Tällä hetkellä galaksiin kuuluu 100000 artikkelia, mutta lisää luvataan pian.

Systeemi on tehty kokeiluksi Googlen Chrome-selaimen WebGL-tekniikalle, mutta tästä huolimatta galaksin saa näkyviin ainakin myös uusimmalla Firefox-selaimella. Tähtijoukkoa pääsee selailemaan tämän linkin takaa.

Lähde

Edellinen artikkeliKnightscope tarjoaa robotin vartijan tehtäviin
Seuraava artikkeliPotentiaaliset kodinostajat pääsivät tutustumaan taloon vuoristoradan avulla