Disneyn tutkimus paransi tietokoneiden kykyä tallentaa ihmisen silmien ominaisuuksia

Vaikka Disney on ainakin vielä nykyisin varmasti tunnetumpi sarja- ja elokuvistaan, niin myös kyseisen yhtiön tutkimuslaitos työstää jatkuvasti erilaisia mielenkiintoisia projekteja. Nämä toki liittyvät usein vahvasti esimerkiksi elokuvahahmojen animoimiseen, mutta niille löytyy usein muitakin käyttötarkoituksia. Tällä kertaa Disneyn tutkimus johti tarkkoihin 3D-malleihin ihmissilmistä.

Uuden systeemin avulla silmien 3D-mallit on mahdollista saada reagoimaan esimerkiksi valoon entistä paremmin. Tällainen ominaisuus voi aluksi kuulostaa melko pieneltä seikalta tietokoneilla mallinnettuja hahmoja ajatellen, mutta itse asiassa silmien realistiseen mallintamiseen kuluu yllättävänkin paljon aikaa. Näin ollen esimerkiksi valaistuksen muutoksiin automaattisesti reagoivat silmät vähentäisivät animaatioelokuvan tekemiseen vaadittavaa työtä.

Disney onkin ollut silmiin liittyvän tutkimuksen parissa jo hieman pidemmän aikaa. Ehkäpä tulevaisuudessa elokuvissa tai peleissä nähdään sitten yhä realistisemman oloisia tietokoneilla luotuja ”näyttelijöitä”. Tästä huolimatta en usko ihmisnäyttelijöiden katoavan vielä vähään aikaan mihinkään.

Lähde