Todella pienet ihmistä lääkitsevät ja korjaavat robotit ovat vielä nykyisin todellisuutta ainoastaan tieteiselokuvissa. Tällaisia vekottimia kuitenkin tutkitaan ja kehitetään kaiken aikaa ja ehkä lähitulevaisuudessa robotit oikeasti pystyvät toimimaan ihmisen sisällä. Yksi tällaisten vekottimien ongelma on se, miten ne saadaan liikkumaan ihmisen kehossa ilman perinteisiä moottoreita. Tällä kertaa ratkaisua on haettu simpukoista.

Saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat ovat tulleet siihen lopputulokseen, että kampasimpukoiden tapa liikkua vedessä toimii parhaiten pienten robottien liikuttamiseen ihmiskehon nesteissä. Kampasimpukathan luovat liikkettä aiheuttavan voiman avaamalla ja sulkemalla kuortaan. Edestakainen liike on tutkijoiden mukaan paras mahdollinen menetelmä Ei-newtonilaisissa fluideissa liikkumiseen, koska näissä takaisinpäin suuntautuva liike saadaan pidettyä pienempänä kuin etenemisliike.

Kampasimpukkarobotit saadaan liikkeelle ulkoisen magneettikentän avulla. Vekottimet on kuitenkin kehitetty ainoastaan malliksi muille tutkijoille, eikä niille ole suunniteltu sen kummempaa käyttötarkoitusta.

Lähde

Edellinen artikkeliNyrkkeilysäkeistä koostuva näppäimistö sopii etenkin verkkopelien huonoille häviäjille
Seuraava artikkeliFiLIP 2 – Lapselle oma älykello tabletin ja älypuhelimen rinnalle?