Robottien ohjaamiseen on koitettu kehittää sopivia kontrollereita jo jonkin aikaa, mutta nykyisissä ratkaisuissa on vielä paljon hiomista. Kiinalaisen Dexta Roboticsin ratkaisu ongelmaan perustuu Dexmo-nimiseen ulkoiseen tukirankaan, joka mahdollistaa muun muassa robottivarsien ohjaamisen sormia liikuttelemalla.

Vekottimesta on kaksi versiota, joista ensimmäinen toimii ainoastaan ohjaimena. Toinen versio kykenee lisäksi antamaan haptista palautetta, jonka avulla käyttäjä voi tuntea koskevansa ainoastaan virtuaalisessa maailmassa sijaitsevia kohteita. Toki vekottimilla voi ohjata myös esimerkiksi radio-ohjattavia autoja tai vaikka valaistusta, mutta robottikäsivarsien ohjaaminen käsiä ja sormia liikuttelemalla tuntuu luontevimmalta ratkaisulta.

Dexta Robotics on myös pistänyt pystyyn Kickstarter-kampanjan ja yrittää kerätä noin 160000 euroa laitteensa jatkokehitystä varten. Kampanjaan panostamalla voi ennakkotilata itselleen esimerkiksi jomman kumman version vekottimesta tai vaikka kaksi kappaletta härveleitä kumpaakin kättä varten. Halvempi versio irtoaa noin 50 eurolla ja haptisen palautteen omaava malli noin 140 eurolla. Lähdelinkin takaa löytyy lisää videoita vekottimien toiminnasta.

Lähde

Edellinen artikkeliModulares Interface – Fyysisiä kytkimiä iPadiin
Seuraava artikkeliRobottikäsi tarttuu esineisiin hankaussähkön avulla