sähköä_jauhamalla

Jo jonkin aikaa on kehitelty erilaisia vekottimia, joiden tehtävä on tuottaa ihmiskehon liikkeistä virtaa kaikenlaisten muiden härveleiden käyttöön. Tästä huolimatta en ole ainakaan itse ennen törmännyt laitteeseen, joka tekee kirjaimellisesti virran jauhamisesta totisinta totta. Tällä kertaa on siis keksitty härveli, joka muuttaa esimerkiksi puhuessa tapahtuvan leuan liikkeen virraksi.

Laite on Montrealissa sijaitsevan École de Technologie Supérieure -nimisen oppilaitoksen tutkijoiden työn tulos. Se koostuu eräänlaisista päähän pujotettavista korvalapuista ja leuan alle asetettavasta hihnasta. Vekotin toimii pietsosähköisten kuitujen avulla. Mikään maailmaa mullista systeemi ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä testeissä sähköä saatiin tuotettua keskimäärin 10µW hyötyteholla.

Vaikka nyt kehitetty laite ei siis ehkä ole käytännöllinen tuote, niin ainakin se osoittaa, että pelkästään leukaakin liikuttelemalla voi kehittää sähköä.

Lähde

Edellinen artikkeliTrashswag auttaa löytämään pois heitetyt aarteet
Seuraava artikkeliMaailman syvin uima-allas mahdollistaa sukeltamisen 40 metriin asti