Rakettireppu on ollut rakentelijoiden ja lentämisestä innostuneiden haaveena jo ties kuinka pitkään. Vaikka erilaisia toimiviakin malleja on onnistuttu väsäämään jo hyvä pinkka, niin usein vekottimet ovat kalliita ja lentoaika jää muutamaan minuuttiin. Tällä kertaa Arizona State University kehittää sen sijaan systeemiä, jossa rakettirepun kaltainen härveli työntääkin käyttäjäänsä sivuttaissuunnassa.

Sotilasteknologioistaan tunnetun DARPA:n rahoittama 4MM-niminen projekti pyrkii siihen, että rakettimoottorien avulla kuka tahansa sotilas kykenisi juoksemaan mailin eli noin 1,6km neljässä minuutissa. Tällä hetkellä vekotin parantaa juoksuaikoja vasta muutamalla sekunnilla, joten se vaatii vielä lisää kehitystä lopullisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Täytyy toki muistaa, että ajat nopeutuvat siitä huolimatta, että testihenkilö joutuu kantamaan selässään moottorit sisältävää rakennelmaa. Tutkimuksessa painotetaan sitä, että taistelukentällä nopeus voi ratkaista suuriakin asioita, mutta jotenkin en vielä pysty kuvittelemaan raketit selässään juoksentelevia sotilaita. Tulevaisuudessa tämäkin on ehkä sitten arkipäivää.

Lähde

Edellinen artikkeliKiinassa kokeillaan omaa kaistaa matkapuhelinaddikteille
Seuraava artikkeliLumiLor – Suihkutettavaa valaistusta