lamppusokeille

Näkönsä menettäneille tai sokeana syntyneille on koitettu jo jonkin aikaa kehittää erilaisia systeemejä, joiden avulla edes osa näkökyvystä saataisiin toimimaan. Enactive Torch pyrkii sen sijaan ratkaisemaan ongelman uudella tavalla tarjoamalla taskulampun tapaisen laitteen sokeiden käyttöön.

Tämä Cincinnatin yliopistossa kehitetty lamppu ei kuitenkaan lähetä perinteistä näkyvää valoa, vaan infrapuna-säteitä. Näiden avulla pystytään sitten havaitsemaan lähellä olevia kappaleita ja käyttäjää voidaan varoittaa esimerkiksi seinistä ranteeseen kiinnitetyn summerin avulla. Erilaisia kohteita pystytään havaitsemaan 10-90cm etäisyyksiltä.

Vekotinta testattiin 27 oppilaalla, joiden silmät sidottiin. Laitteen avulla he kuitenkin kykenivät liikkumaan ovista ja väistelemään seiniä ongelmitta. Jatkossa härvelistä on tarkoitus kehittää vielä pienempi malli ja tulevaisuudessa vekottimen saattaisi ehkä jopa puristaa normaalin taskulampun kokoiseksi.

Lähde

Edellinen artikkeliNASA:n käyttämä lamppu auttaa nukahtamaan
Seuraava artikkeliCommuter Suit tarjoaa tyylikästä työmatkapyöräilyä