https://www.youtube.com/watch?v=suNuXSEW-vU

Jotkut kalalajit valetavat suuriakin matkoja asuinseuduilta toisille. Toisinaan nämä pyrstölliset olennot joutuvat jopa matkaamaan vastavirtaan, mutta suurimmat ongelmat matkantekoon syntyvät ihmisen kehittämistä rakennelmista. Nyt Whooshh-niminen yritys on löytänyt keinon kuljettaa kalat turvallisesti suurtenkin patojen yli.

Uusi systeemi kuskaa kalat sijainnista toiseen suljettua vesiliukumäkeä muistuttavalla putkistolla. Putket on rakennettu siten, että niissä liikkuvat vesien asukkaat pääsevät määränpäähänsä vahingoittumattomina ja kokemus on kuulemma jopa vähemmän traumatisoiva kuin erilaiset valtavan pitkät kalaportaat.

Järjestelmä on kokeilukäytössä Washingtonin osavaltiossa sijaitsevassa Roza-padon kalankasvattomossa, jossa se puskee kaloja noin 25-35km/h vauhdilla eteenpäin. Prototyyppimalli kykenee kuljettamaan eläimiä 45 asteen kulmissa, mutta lopullinen malli pystyy jopa 90 asteen nousuihin. Vaikka menetelmän kehutaankin olevan myös kaloille mukava kokemus, niin voin vain kuvitella, mitä niiden päässä pyörii matkan aikana.

Lähde

Edellinen artikkeliVMBeacon – Isossa-Britanniassa kokeillaan Bluetooth-lähettimillä varustettuja mannekiineja
Seuraava artikkeliSpreadTHAT! on voiveitsi, joka hyödyntää kehon lämpöä