Välillä uudet tekniikat tuntuvat todella futuristisilta ja tämä on yksi niistä. MIT:ssä tutkitaan nimittäin systeemiä, joka kykenee palauttamaan ääniraidattomien videoiden äänet yllättävänkin hyvin pelkkien kuvassa näkyvien liikkeiden perusteella.

Systeemi perustuu siihen, että ilmassa kulkevat ääniaallot värisyttävät erilaisia kappaleita osuessaan niihin. Tietysti tämä liike on minimaalista, joten sen havaitsemiseen vaaditaan korkealla kuvanopeudella kuvattu video. Äänilähteen kanssa samassa tilassa olleiden erilaisten kappaleiden, kuten esimerkiksi kasvien tai vesilasin värähtelyä seuraamalla tutkijat sitten onnistuivat palauttamaan osan tilassa vallinneesta äänimaailmasta.

Tietty mukaan tulee myös paljon kohinaa ja palautettu ääni ei siten ole laadultaan mitään CD-tasoa. Tästä huolimatta systeemi kykenee yllättävänkin hyvin rekonstruktoimaan esimerkiksi tilassa soineen musiikin. Tutkijat onnistuivat jäljentämään ääniä myös hitaampien kameroiden kuvaamista videoista, mutta lopputuloksen laatu oli taas askeleen heikompaa.

Lähde

Edellinen artikkeliSMART CARD tuo lompakkoon roppa kaupalla lisää tekniikkaa
Seuraava artikkeliCat Stroll -aurinkovarjo suojaa käyttäjäänsä UV-säteiltä