lintu

Melkein missä tahansa ulkona kävellessä ei voi olla törmäämättä lintujen tuottamiin ääniin. Erilaisia ”tipityksiä” ja ”rääkäisyjä” on lukuisia ja välillä näiden lentävien otusten tuottamat äänet kuulostavat aivan mahdottomilta. Parhaat lintuharrastajat toki tunnistavat usean lintulajin pelkästään sen laulun perusteella, mutta yksikään ihminen tuskin omaa yhtä laajaa tietokantaa kuin nyt kehitetty ohjelmisto.

Uudelle systeemille on opetettu erilaisten siipiveikkojen ääntelyä esimerkkinäytteiden avulla. Ohjelmistoon syötettiin satoja äänitteitä, mutta tästä huolimatta järjestelmä ei kuitenkaan vielä kykene täydellisesti tunnistamaan yksittäisiä lintuja lukuisten muiden piipitysten seasta. Systeemin pääkehittäjä, Dan Stowell, uskoo kuitenkin tähänkin kykenevän sovelluksen olevan taas kerran askeleen lähempänä todellisuutta

Lintulajien tunnistamisen lisäksi Stowell tahtoo kehittää järjestelmää myös siten, että se kykenisi kääntämään lintujen ääntelyn tarkoituksen ihmisten ymmärtämään muotoon. Kirjoittaja jää odottamaan, milloin saadaan kuulla esimerkiksi lokkien käytökselle selitys lintujen omasta suusta (nokasta).

Lähde

Edellinen artikkeliNike esitteli automaatin, joka vaihtaa urheilemalla tienattuja pisteitä tuotteisiin
Seuraava artikkeliToyotan uusi tila-auto sisältää lasten valvomista helpottavia ominaisuuksia