Yahoon tutkijat yrittävät tuoda maisemareitit GPS-navigointiin

maisemareitti

Nykyisin lähes kaikista älypuhelimista löytyvä GPS on oiva apuväline tuntemattomalta seudulta jotain tiettyä kohdetta etsiessä. Kuitenkin, vaikka  tällainen navigointisysteemi löytää kohteeseen lähes aina, ei se osaa valita kuin tuurilla esimerkiksi maisemallisesti kauniin reitin. Yahoon tutkijat pyrkivätkin nyt kehittämään algoritmin, joka osaisi löytää nimenomaa sen miellyttävimmän reitin nopeimman väylän sijaan.

Aluksi tutkijat kokeilivat menetelmää, jossa he keräsivät ihmisiltä mielipiteitä erilaisista muun muassa Googlen Street View -palvelun kautta napatuista kuvista. Näiden arvioiden perusteella sitten luotiin karttapisteitä, joiden kautta navigointisovelluksen käskettiin mahdollisuuksien mukaan ohjata käyttäjä. Syntyneet reitit olivat noin 12% pidempiä kuin nopeimmat vaihtoehdot, mutta jokainen kolmestakymmenestä koehenkilöstä piti niitä miellyttävämpinä.

Toki tällainen satunnaisista sijainneista napattuja kuvia hyödyntävä menetelmä ei toimi kaikkialla, joten tutkijat kokeilivat seuraavaksi käyttää kuvapalvelu Flickr:stä löytyviä otoksia ja niistä annettuja arvioita. Suurin osa 54 koehenkilöstä piti myös näiden tietojen avulla automaattisesti generoituja maisemareittejä parempina vaihtoehtoina kuin nopeimpia reittejä. Tutkijoiden seuraava projekti on kehittää älypuhelinsovellus, jota käyttämällä kaikki pääsisivät testaamaan luotua algoritmia.

Lähde