Perinteisissä polttomoottereissa edestakaisin liikkuva mäntä pyörittää kampiakselia, josta voima taas sitten välitetään lopulta pyörittämään renkaita. Sähköautoja kuljettaa tietty pääsääntöisesti sähkömoottori, mutta näihinkin ajoneuvoihin pitää yleensä lisätä jokin keino kasvattaa ajokilometrejä akkujen loppuessa vielä melko nopeasti. Ongelman voi ratkaista pulttaamalla sähköautoonkin polttomoottorin, joka esimerkiksi lataa ajoneuvon akkuja. Nyt Toyota suunnittelee uuden rakenteen hyödyntämistä tähän tarkoitukseen käytettäville voimanlähteille.

Ennen homman on hoitanut tavanomainen kampiaksellinen moottori, mutta tässä tarkoituksessa moottori ei välttämättä kyseistä osaa tarvitse. Autojätin suunnitelmissa liikkuva mäntä generoi suoraan virtaa sähkömagneettisen induktion avulla. Näin ollen kampiakselin voi jättää pois ja lopputuloksena sähköauton akut saadaan silti ladattua yhtä kätevästi kuin aiemmin. Tietenkään perinteisiin polttomoottoriautoihin sama tekniikka ei kuitenkaan sovi. Idea on tosiaan lähtöisin suomalaisen Matti Sammon 1980-luvulla keksimästä vapaamäntämoottorista.

Lähde

Edellinen artikkeliMadridin pysäköintimittarit veloittavat asiakkaitaan nyt auton tyypin ja vapaiden paikkojen määrän perusteella
Seuraava artikkeliRay on automaattinen trukki, joka parkkeeraa autosi puolestasi