hyttynen

Hyttyset voivat olla mökilläkin riesana, mutta täällä Suomessa ei tarvitse kuitenkaan kärsiä kuin punottavista ja kutiavista pistokohdista sekä korvia raastavasta ininästä. Maapallon joillain alueilla nämä pienet lentäjät kuitenkin myös levittävät ikäviä tartuntatauteja. Tutkijat ovat nyt keksineet uuden keinon taistella malariaa vastaan muuttamalla hyttyset tuottamaan vain miespuolisia jälkeläisiä.

Imperial College London -nimisessä yliopistossa on testattu geenimanipulointiin perustuvaa metodia, jossa hyttysten siemennestettä muuteltiin siten, että se tuottaa 95% todennäköisyydellä miespuolisia jälkeläisiä. Näin ollen lajin verta imevän sukupuolen osuutta saatiin laskettua ja kolme neljästä testipopulaatiosta kuoli lopulta sukupuuttoon, koska ei enää kyennyt lisääntymään.

Toki tällaisen systeemin tuomat vaikutukset luonnossa veisivät varmasti aikansa, mutta itse en ainakaan jäisi kaipaamaan näitä olentoja edes täällä Suomen syksyssä.

Lähde

Edellinen artikkeliPieni sensori kertoo, milloin on aika hörpätä lasi vettä
Seuraava artikkeliJalkapallon MM-kisojen aloituspotku tehdään robotisoiduilla jaloilla